I FleuroStar, växternas motsvarighet till Oscarsgalan, vann en söt småpetunia i år. Calibrachoa MiniFamous® Double PinkTastic är dess flotta namn. Den härliga färgsättningen i kombination med de fyllda blommorna var det som fällde avgörandet. Och den sägs vara frisk, härdig och med ett bra växtsätt. Härdig kan vi knappast tolka som att den skulle tåla frost, men den som lever får se. Den odlas av svenska trädgårdsmästare och finns till försäljning i sommar. Hoppas vi kan få hem den till BillaBlom också.
Den härdigaste rosen ´William Baffin´ , ett härdigt plommonträd, en ny sorts bärbuske, ett rosablommande träd, en rejäl spade, trädgårdsdekorationer i betong och rost, en doftande tvål för trädgårdsmästaren, eller är kanske ett presentkort populärast? Den som inte har en trädgård blir säkert glad för sommarblommor, vi har stor sortering av dem! Vi har öppet fred 14-18, lör 10-15, sön 14-18. Info: www.gladigront.se/billablom. Välkommen!
Välkommen att fynda bland fina fräscha sommarblommor på Trädgårdens Dag 6/6 kl 10-18! Två fulla bilar och en tur till blev det för att hämta upp!
Vi bjuder på kaffe och dessutom 10 % rabatt på både sommarblommor och alla trädgårdsdekorationer från Eld Garden! Passa på att skaffa även det du behöver för trädgården av fleråriga växter, bär o frukt! Sol verkar vi också få bjuda på – inte så svårt nu för tiden! Välkommen!
Nu är bilen fullpackad med dahlior, luktärter, cerise paradisblomma, vit doftande narcisstobak, meterlånga vita lejongap åsså var det nåt mer också. Förra gången tog jag också ett gäng dahlior. Nu får de längsta åka i passagerarsätet. Tur att bilen var ostädad redan innan…
Det ryms mycket blommor i en bil!
Det är alltså till Nordingrå och sommarstugan jag är på väg igen. Visningsträdgård kallar vi det, men än är det inte i ordning, det är mycket på gång. Men i augusti kan hända att vi kan öppna igen. Info kommer här om det i så fall. Dahliorna ska jag presentera i ett inlägg framöver. Längs hela långsidan av växthuset har jag fått en så bra rabatt för allihopa. Och av de fleråriga växterna finns så mycket fint just nu att visa. Röran runt om ska jag förskona er ifrån. Men som vår kloka praktikant sa: det blir värre innan det blir bättre. På tal om när man bökar till det för att göra om.
Den som vågar väntar till onsdag då det är halva priset, men redan på söndag är det 25% och på tisdag 40%. Öppettider 14-18. Stängt midsommarhelgen.
Prisex före rabatt: litet olivträd 249 kr, Bacopa 55 kr, Silver Fall 55 kr, Pink Kisses 59 kr, grusnejlika 65 kr, hängpetunia Night Sky 39 kr, Million Bells 39 kr, vit pelargon 49 kr, spansk marguerit 45 kr, rosenskära, 45 kr, nejlika dbl, rosa o mörkröd, 39 kr, nejlika mix, 35 kr, fuchsia 39 kr, murgröna 29 krlobelia, tagetes, begonia 15 kr mfl mfl
Det gick fort i år. I vanliga fall blommar de gammaldags rosorna nästan hela juli. Doftande och rikblommig är `Rosa Mundi´. Tur man har bilder att titta på nu när allt gått över…
Rosa Mundi, polkagrisrosen
Polkagrisrosen är härdig i zon 6, så den går att odla i en stor del av Sverige. Den ljuvligt doftande klätterrosen ´Frühlingsduft´ har hållit ut längst med några blommor kvar i slutet av juli. Den ska kunna remontera, vilket den aldrig gjort här, men i år kanske när sommarn kom tidigt?
´Frühlingsduft´ Spinosissima-Gruppen zon 5
Mossrosen ´Henri Martin´ har klarat sig i många, många år. En härligt mättat cerise färg och perfekt formande kronblad. Ännu djupare färg i verkligheten. Den är skuggtålig så jag har den vid österväggen tillsammans med ´Frühlingsduft´. Men jag kan tänka mig att här i norr skulle den blomma mer i ett soligare läge. Men de soligare lägena räcker inte till för alla.
´Henri Martin´ mossros z 5, Centifolia Muscosa-Gruppen
Honungsrosen går man och längtar efter under försommaren. Den brukar vara översållad med mängder av lovande knoppar. Inte samma överdåd i år som vanligt på grund av snön som bröt av en del av de långa grenarna. I vanliga fall blommar den massivt trots att den också står vid österväggen. Nästa år – ny chans.
Honungsrosen ´Hybrida´ zon 5
Inunder den står persisk gulros, som när den är som bäst lyser ikapp med solen. Gult är ju faktiskt väldigt fint!
Persisk gulros ‘Persiana’ Foetida-Gruppen zon 5
´Frankfurt´-rosen blommar alltid i massor och så gjorde den även i år. En av de mest uthålliga. Sprider sig med rotskott som kan vara bra om man vill ha stora buskar. Men en rotspärr år bra att ha.
Gammaldags ros ´Frankfurt´ zon 6-7
Av de rosor jag presenterat blommar de flesta bara en gång, men då är det desto mer överdådigt. Jag kompletterar med kanadensiska rosor som ger blommor ända in i oktober. Vill du läsa om dem – använd sökrutan upp till höger! Men allt har sin tid. Först fruktträden, sedan syrenerna, sedan pionerna, sedan de gammaldags rosorna och nu tar liljorna över. En del av de de asiatiska är redan överblommade på grund av värmen, men i år kommer de värmekrävande orientaliska att hinna slå ut i tid och komma till sin rätt. Så nu tänker jag – inte blir det mycket kvar till hösten en sådan här tidig sommar? Jo tur att jag har dahlior och gladiolus, de levererar så länge det inte blir frost. Det känns avlägset, när till och med nätterna är varma. 20 plusgrader har vi haft som lägst ett flertal nätter.
Ja visst kan gult vara fult, till exempel knalligt varmgult mot en röd stuga. Men det finns så många fina gula nyanser och placeringen betyder mycket. Ljusgult är en ljuvlig färg, se bara på denna orientaliska lilja. Lökarna till den som jag sålde i våras hade ingen strykande åtgång precis. Etiketten var missvisande med för stark gul färg, men jag anade att detta var en pärla. Det blev ett antal lökar över för min trädgård som tur var. Rosa och vita liljor är mest omtyckta men denna tillför något nytt.
Orientalisk lilja, Lilium ´Tiger Moon´
Med jättestora blommor och härlig doft är ´Tiger Moon´ ett riktigt kap. Orientaliska liljor är sena men denna varma sommar trivs de. Och så härligt att gå ut i trädgården och det sveper förbi en söt doft. Inne kan det bli på gränsen för mycket doft för den som inte tål.
Jättestor och doftande lilja
Av dagliljor finns vanliga gula, den gamla sorten. Men de nya finns i alla möjliga varianter. Den här har just den mörkgula färgen som så många skyr. Jag har den längst ner på tomten där den lyser så härligt på håll med sina jätteblommor. En blek färg skulle inte göra sig där. Inte alls släkt med den orientaliska liljan och med betydligt lägre krav.
Storblommig daglilja utan namn
Ljusgula dagliljor finns det flera varianter av. ´Fragrant Returns´ fick jag tag på för flera år sedan och har den i en stor kruka tillsammans med andra gula blommor. Den blommar om och bladverket är alltid fint.
Hemerocallis ´Fragrant Returns´
Fin kombination med den är rosenskäran i ljusgult. Väldigt bra för buketter också eftersom rosenskäran måste plockas hela tiden för annars slutar den blomma, liksom andra sommarblommor.
Rosenskära , Cosmos bipinnatus ´Sunset Yellow´
Ny för i år är dagliljan ´Green Flutter´ som går en aning mot grönt. Den finns kvar i några ex på BillaBlom. Dagliljor är betydligt mindre kinkiga är äkta orientaliska liljor, tål ganska fuktig jord och är härdiga.
Hemerocallis ´Green Flutter´
Som sagt är så är det placeringen som gör det. I denna bukett har jag de varmgula liljorna som få gillar. Men de lyfter tillsammans med rosenskära, chokladblomma och kvistar från smällspirea, djävulsbusken `Diabolo´. Titta noga ser du att det mörka från djävulsbusken kommer igen i både liljornas ståndare, mitten av rosenskäran (tidigare bild) och chokladblomman förstås. Skulle du säga nej till en sådan bukett?
Bukett i gult och brunrött
Tycker du fortfarande inte om gult? Tänk på att många blommor ändå har en mer eller mindre gul mitt, så därför blir det fint att kombinera med blommor med mera gult i. till exempel rosenkragen som finns både i denna mörkcerisa färg och i ljusrosa. En häftig kombination med gula liljor skulle det bli.
Nu har den söta slingerväxten Törnrosas kjortel fått flytta in i växthuset ifall det skulle bli nattfrost. Det brukar gå bra att övervintra den i tvättstugan under lysrör så dit åker den sedan.
Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum
I år fick jag tag på så fina hållare för bambupinnar. De är från Eld Garden och i keramik och det finns tre hål undertill för att stoppa in tre bambupinnar av valfri längd. Praktiskt och snyggt tycker jag. Så är en klätterkon fixad i ett nafs. Några hållare finns kvar på BillaBlom.
Törnrosas kjortel i närbild
Den är visserligen en sommarblomma men också perenn om den slipper frost. Och det slipper den i min tvättstuga. Det har lyckats i flera år, bara man vattnar lagom lite, har svalt och tillskottsljus. En annan klätterväxt, klockranka, fick också en ställning av bambupinnar, nu med lite annat mönster på hållaren. Pinnarna borde bara ha varit mycket längre, då klockrankan drog iväg. Jag har aldrig lyckats med den förr, en varm lång sommar är tydligen vad den vill ha. Klockorna är makalösa, men så kallas den Cathedral Bells på engelska. Den går också att övervintra inne.
Klockranka, Cobaea scandens
På videon längst ner får du tips om hur du kan ta vara på frön från Törnrosas kjortel. Egna frön är färskare och gror ofta bäst. I våras hade jag en grundkurs i Trädgård och som vanlig sådde vi en del fröer. Här ser du hur frodig Törnrosas kjortel blev hos kursdeltagaren Ann-Christin. Till våren blir det grundkurs igen om det fortfarande finns intresse. Det brukar finnas även andra trädgårdskurser att välja på. Många har gått grundkursen så det kanske börjar vara mättat i våra trakter. Ja det har spridit sig även till Sollefteå där jag hade en heldag med grundkursen. Om 5 månader kanske kurserna är igång igen!
Ann-Christines Törnrosas kjortel
Titta på videon ser du hur du hittar frökapslarna.
De fleråriga blommorna i trädgården, perennerna, har ofta en kort blomstringsperiod och sedan står de gröna resten av sommaren. Men det finns några säkra kort. Fortfarande nu i mitten av september blommar dessa som om de inte visste att det är höst. Fördelen är också att de inte är frostkänsliga, så när nattfrosten kommit fortsätter de ett tag till. Det är några nävor, Geranium, jag tänker på. ´Rosetta´ först som är ganska ny för mig. Den motsvarar den populära ´Rozanne´som också blommar hela tiden. Men här gillar jag ´Rosetta´ bättre, för den rosa färgen. För mig ger ´Rozanne´ associationer till midsommarblomster med sina blålila blommor. Och midsommarblomster hittar man ju så mycket man vill på ängar och vägkanter.
Geranium ´Rosetta´
Den här plantan ´Rosetta´ växer ganska skuggigt men blommar snällt ändå. Dock blir den lite spretig när den försöker hitta ljuset. De flesta Geranium vill ju ha sol.
Geranium ´Rosetta´ – en tålig långblommare
Geranium ´Patricia´ ger verkligen mycket färg. Den kan bli 80 cm hög och blommar även den ända in i september.
Geranium ´Patricia´ – snyggt med det svarta ögat!
Jag upptäckte den första gången i Visby Botan. Man skulle bara haft en så där maffig honungsros också…
Geranium ´Patricia´ i Visby botaniska trädgård, t v i bild
En riktig låg och liten näva är ´Rothbury Gem´, som jag brukar köpa in direkt från Holland. Den kommer tyvärr inte att finnas med i vårt sortiment nästa år. Men kanske ett annat år. En raritet med vackert tecknade blommor.
Geranium ´Rothbury Gem´
Man brukar säga att alla Geranium är bra nybörjarväxter. De finns i färger från vitt till mörkrött och mörklila och de tål torka. Enda nackdelen jag kommer på är i så fall att vissa sprider sig för mycket med frön och en del med utlöpare från rötterna. Det går att se på två sätt förstås…
Tur att jag skördade alla dahlior i förrgår. Först kom stormen och sedan 3 minusgrader. Jag la upp alla på altanen i matchande färger. Längst ner kan du se videon där jag berättar om dem. Så kanske du väljer ut någon favorit du vill ha nästa år.
Några buketter att ge bort blev det och till mig själv valde jag lila och ljusgult.
Den strimmiga ´Mom´s special´ kom jag inte ihåg att jag hade planterat förrän den började blomma. Tre olika lila sorter i olika storlekar blir fint ihop. ´Mom´s Special´ är en Dinner-plate, med jättestor blomma som lätt hänger, men med årets torka har den inte dragit iväg.
Här kommer närbilder på de flesta övriga jag haft i år. Snart gräver jag upp knölarna och sparar över vintern dem jag vill behållla. Och det är i år de allra flesta. Den populära ljusa ´Café au Lait´ tror jag att jag skippar nästa år, men det finns säkert någon som vill ha dem. Så jag har lite göra med grävning och uppmärkning. Namnen på dahliorna säger jag i videon.
Dahlia ´Karma Choc´
Och här är min lilla dahliautställning på video. Vore kul att veta om du fastnar för någon viss dahlia!
När dahliornas stjälkar frusit ska plantorna grävas upp för rötterna tål inte heller kyla. Det är inte akut, för kylan går inte ner i jorden direkt, men någon vecka efter att de frös grävde jag upp dem. Ett drygt jobb då jag har många favoriter som ska sparas. Tur att det blev gjort då för sedan dess har jag hållit mig inne och kurerat en förkylning, som inte kommer så ofta, tack och lov. Jag har mitt eget sätt att att förvara dahliorna över vintern, som alltid fungerar bra. Jag märker att många söker efter information så här kommer den. Jag har aldrig grävt upp före frosten, som en del säger. Det behövs inte, utan jag brukar vänta någon vecka efter frost. Det ska mycket till om frosten ska hinna gå ner på djupet.
Nyss uppgrävda och renspolade dahliaknölar
Bäst är att gräva upp med en grep som inte man råkar hacka av de grova rötterna. Man vill behålla så mycket som möjligt men de dör inte av att man råkar ha av någon rot heller.
Efter uppgrävningen spolar jag bort så mycket jord som möjligt med vattenslangen.
Sedan märker jag upp med en frystejp som jag skriver på med en vattenfast tuschpenna. Tejpen sitter fast bra ända till våren. Jag brukar behållla en bit av stjälkarna att ha för att sätta tejpen på . Sedan är de bra ”handtag” när jag ska hantera knölarna vid nästa års plantering.
Knölarna får ligga ute någon timme för att torka till innan jag stoppar dem i säckar för flyttning inomhus. I ett torrt utrymme, inte så svalt som matkällaren, lägger jag upp dem och låter dem ligga och torka ännu mer, en vecka eller så.
Så lägger jag knölarna i hinkar och baljor och häller på grov sand, sådan som jag brukar odla i, grovlek 0-8 mm, och ställer in allt i en sval matkällare. Pyttelite vatten behövs under vintern om sanden skulle bli torr.
Nu ligger dahliaknölarna på tork i källarvåningen tills de ska in i matkällaren för vinterförvaring
När våren kommer lyfter jag fram hinkarna där dahliorna får stå kvar tills jag har tid att plantera dem i krukor med jord. Med lite lagom fukt kan de börja rota sig och är lätta att lyfta upp ur sanden. Men de har ändå fått lite försprång.
Fyra söndagskvällar i advent drar jag en vinnare som får ett fröpaket från Impecta! Jag väljer fröer både till ätliga och blommande växter så det ska passa alla. Och en del går att odla inomhus. Snart kommer också Impectas nya fröer, de blir spännande att välja ur!
Det går till så att du klickar på fliken Tävling och svarar på en enkel fråga, så drar jag varje söndagkväll en vinnare bland alla rätta svar ända fram till jul
Denna tävling avslutas 1:a advent sön 2 december kl 20.00. Kolla in nedan vad du kan vinna! Alla dessa 5 fröer i ett paket!
En del har så lyxigt med vild ramslök, men vi andra kan så och få många egna plantor. Bladen har såå god vitlökssmak! Redan efter nyår kan du börja med sådden.
Ramslök
Basilika fungerar utmärkt att odla inomhus när de gröna fingrarna börjar längta efter att gräva i jorden. Med belysning går det till och med nu, en LED-lampa eller ett billigt lysrör någon dm ovanför duger bra. 16 timmars ljus och 8 timmars mörker per dygn fixar du lätt med en timer.
Storbladig basilika ´Genovese`
Massor av småtomater ger `Vilma´ som är så lågväxt att den går bra att odla i en 5 liters kruka. Har du belysning är det bara att sätta igång när du vill! Efter 110 dagar mognar de första tomaterna.
Körsbärstomat ´Vilma´
Dessa vackra pionvallmo sår du utomhus när våren har tinat upp jorden och den reder sig. Härligt att plocka många buketter med fluffiga blommor i alla färger! Även frökapslarna är fina!
Pionvallmo
Palsternacka är en av de godaste rotfrukterna men har riktigt lång utvecklingstid, så den ska sås ute i trädgårdslandet så fort du bara kan på våren. Eller pröva vintersådd som det talas så mycket om nu. Enklast gör du det när jorden frusit till. Strö ut fröna och täck med lite påsjord eller sand, så känner fröna själva när det är dags till våren att börja gro. Här har jorden frusit till ordentligt, i natt var det minus 18 till och med. Så du som har abstinensbesvär i avsaknad av trädgårdsarbete kan gå ut så, eller lägga fröna på lager tills nästa år.
Ta chansen och tävla, och vinner du inte denna gång blir det 3 tävlingar till om fröer från Impecta. Och nån mer tävling med andra vinster också.
Nu är Impecta fröhandels nya fröer ute! Jag väljer 5 spännande sorter till veckans tävling. Fröer både till ätliga och blommande växter så det ska passa alla. Ur veckans fröpaket går en del att odla på balkong om man inte har trädgård.
Det går till så att du klickar på fliken Tävling och svarar på en enkel fråga, så drar jag varje söndagkväll en vinnare bland alla rätta svar ända fram till jul.
Denna tävling avslutas 2:a advent sön 9 december kl 20.00. Kolla in nedan vad du kan vinna! Alla dessa 5 fröer i ett paket!
Bondböna har åter blivit populär, en väldigt lättodlad, god och näringsrik böna. Sås i trädgårdslandet på våren när jorden reder sig.
Bondböna ´Karmazyn´
Jätte-eternell minns jag från när jag var barn. Då var de inne och jag var så fascinerad av de torkade pappersliknande evighetsblommorna. Nu är de åter i ropet – allt kommer igen…det är en sommarblomma där fröna behöver förkultiveras inomhus, annars hinner den inte blomma i tid. När du torkat blommorna går de att spara i många år.
Jätte-eternell ´Swiss Giants´
En spännade tomat är ´Voyage´ också kallad picknick-tomat, som man kan plocka i delar. Kul att ha många tomatsorter med olika utseende och färger. Den här får gärna dyka upp i min odling!
Tomat ´Voyage´
Brytsockerärter är ju så goda, hinner jag inte odla andra grönsaker vill jag i alla fall ha knapriga ärter att plocka åt mig när jag går runt i trädgården. Den här är så låg att man till och med kan odla den i en stor kruka på balkongen.
Brytsockerärt ´Half Pint´
Söta saftiga spetspaprikan F1 ´Estilo´ ska odlas i varmt läge och den funkar även på balkongen för den som inte har trädgård.
Spetspaprika F1 ´Estilo´
Klicka in på fliken Tävling uppe i listen, och svara på en mycket enkel fråga så är du med! Och nästa vecka kommer en ny tävling om fröer, tävlingar om nya böcker kommer också.
Tsitikamma låter sådär typiskt afrikanskt på namnet. Dit ville vi förstås åka och valde att se Storms River av alla vackra ställen i parken. Den ligger i Garden Route National Park som man hittar i Garden Route som sträcker sig längs sydkusten, en stor del av sträckan mellan Kapstaden och Port Elizabeth. Garden Route åker man inte för att se trädgårdar, utan det är för den storslagna naturen, med Indiska Oceanens bränningar mot den vilda kusten. Mycket äventyrsturism kan man också välja på. Sedan är det ju inte som man föreställer sig Afrika, bara djungel och vildar som man får se upp för. Nej, Sydafrika är ett väldigt modernt och utvecklat land fast med stora klasskillnader, och de flesta vägarna är asfalterade. Landet koloniserades av europeer, så mycket av kulturen känns bekant. Kolonisatörerna fann ett land med stora naturresurser och mycket av skogarna är tyvärr nedhuggna för länge sedan och många elefanter som fanns längs Garden Route blev utrotade. Nu är man mera medveten om att bevara natur och djur.
Indiska oceanens mäktiga vågor var fascinerande
Det är enkelt att hitta till Storms River, bara att följa stora motorvägen N2. Vi kom från östra hållet så vi stannade först till vid kända Storms River Bridge. Man kunde gå en slinga på och inunder bron och se den djupa ravinen. Bensin och en bra turistbyrå fanns också där. Sedan körde vi vidare till målet Storms River Village.
Storms River Bridge
Det fanns många vandringsleder, vi valde den lättaste på 2 km tur och retur till Storms River Mouth. En enkel vandring längs trall och trappsteg, men mycket upp och ner. Det var så väldigt varma dagar så visst kom det lite svett ändå. Målet var den kända hängbron, och längs vägen syntes många bekanta växter som vi har hemma som sommarblommor eller krukväxter. De bilderna kommer sist i inlägget. du känner nog igen de flesta…
Häftig grotta längs leden
Här kunde man hyra kajak och paddla upp längs floden.
Målet var hängbron över Storm River Mouth
Den som inte ville paddla fick gunga med hängbron och se häftig utsikt.
Vandra vidareVackra ruffa klipporDe vita kallorna fanns i mängder i ravinerna längs leden Tydligen trivs kallor ganska skuggigt, skyddat och väldränerat. Fukten får de från havets vindar.En söt suckulent jag inte vet namnet på, kanske du vet?Pelargonen känner vi i alla fall igen! Det är ju bl a från Sydafrika den härstammar!Vackert som en tavla med några små vilda lobelia i muren!
Restauranger och souvernirbutik fanns det vid ledens början. Många butiker har samma turistkrafs men här hittade jag ett fint litet handmålat keramikfat, lagom att ta med i handbagaget. Vill du läsa tidigare inlägg om Sydafrika, skriv bara in ordet i sökrutan uppe till höger!
Tävling 3 om fröpaket från Impecta kommer under veckan.
Vi fortsätter jultävlingarna med ett knippe trevliga fröer. Klicka bara på fliken ”Tävling” längst upp på sidan och svara på en enkel fråga!
Det har framkommit att fliken inte går att hitta med mobilen så HÄR är länken till tävlingen!
En chiliplanta är kul att ha även om man tycker de är för starka för att konsumera. Dekorativ blomning och denna har svarta kartar och mognar i rött. Chili har lång utvecklingstid så det är bra om man kan komma igång med sådden redan i februari.
Chilipeppar ´Vampire´
En annan snygging är den mörka petunian som skiftar i svart och vinrött.
Petunia F1 ´Debonair Black Cherry´
Tomaten ´Kakao´odlade jag för första gången i somras och kan intyga att den gav en otroligt stor skörd.
Tomat ´Kakao´
Vinbärstomaten har efterfrågats så nu har du chansen att odla den. Minitomater men massvis.
Vinbärstomat
Och sist en blomma som står sig. Fingerborgsblomman fröar sig så man får nya plantor varje år. Men bäst att se upp så det inte blir bara fingerborgsblommor i din rabatt!
Fingerborgsblomma ´Camelot White´
Nästa vecka kommer Tävling 4 med andra finfina fröer! Och när jag orkat läsa Årets Trädgårdsbok Skogsträdgården och recenserat kommer tävling om den. Just nu har influensan däckat mig, så krafterna idag räckte bara till detta inlägg. Men jag kommer igen…
Kolla in de roliga fröerna jag valt till sista tävlingen! För att vara med i tävlingen – klicka på fliken Tävling och svara på en enkel fråga. Hittar du inte fliken klicka då bara HÄR. Tänk att kunna odla fram egen aubergin!
Aubergin ´Black Beauty´
En bifftomat med namnet ´Ananas´ skulle jag vilja smaka. Den sägs vara lätt syrlig med söt väldigt god smak. Läckert orange fruktkött med röd ådring. Du som vinner får i alla fall smaka…
Bifftomat ´Ananas´
Egna cantaloupemeloner låter som en dröm. Denna lilla melon kallas också parfymmelon för att den doftar så härligt.
Mangomelon ’Queen Anne’s Pocket Melon’
Vem vill inte ha luktärter att plocka många doftande buketter av under hösten. Jag väljer förstås den sort som doftar mest.
Luktärt ’Franciscus Cupani’
Denna söta minipetunia fyller en ampel med blomsterprakt från försommaren till hösten.
Minipetunia F1 ’Crave Strawberry Star’
Lycka till i tävlingen, den avslutas på söndagkväll 23/12- 18 kl 20
Det bästa av fjolårets frösådder väljer jag ut för kommande år och så ska alltid något nytt provas. Ibland råkar man hitta en otippad favorit, en sådan var sommarblomman paradisblomster ´Cherry Queen´. Ståtlig, exotisk och färggrann, behövde inget stöd och förgrenade sig mer och mer. Lagom hög med sina 90 cm. Och flott i buketter. Visst är den riktigt snygg! Den blir absolut en repris!
Paradisblomster ´Cherry Queen´ bild: Impecta
Prydnadsväxterna är viktiga för mig, men jag börjar mer och mer odla ätligt. Hemodlat är ju bäst och man vet att inga gifter använts! Jag har redan planerat växtföljden. Där potatis växte ifjol ska det bli bondbönor – de är ju så goda och lättodlade, men just därför måste jag hitta en till yta. Bondbönor förbättrar jorden precis som andra baljväxter, när rötterna produderar kväve, så där de växte ifjol ska det bli kål som behöver näringsrik jord. Favoriten svartkål, eller palmkål som den ofta kallas, är den enda kål jag väljer. När man inte odlar så mycket får man välja det allra godaste! Palmkålen är dessutom så dekorativ, så då har jag mat- och prydnadsväxt i ett! HÄR kan du läsa mer om den.
En liten men god skörd ifjol som jag hoppas ska bli större i år
Ärtskidorna som kallas Sugar snaps kan jag inteheller vara utan. Söta och knapriga godsaker att rycka åt sig när man går en runda i trädgården. Fler tycker som jag, för de fröna brukar fort ta slut. Jag brukar beställa från Impectasom har det mesta jag kan önska mig av både blom- och grönsaksfrö. Körsbärstomaten ´Greenkiwi´F1 är en av deras tomatsorter jag bara måste ha. Läckert grön och en av de godaste. Min blev nästan gul när den är övermogen. Som vanligt gillar jag det dekorativa – många olika färger på tomaterna förhöjer smakupplevelsen! Någon ny tomatsort blir det varje år, nu ska jag nog testa Impectas´Zuckertraube´ som ska vara väldigt söt och rikgivande.
´Green Kiwi F1´ är lite svår att se när den är mogen. Man får klämma på den.
Det är så kul att odla så man startar lätt upp för mycket, varje år tänker jag försöka behärska mig, vilket sällan lyckas. Men vadå, det finns väl värre än att frossa i frön! Rättare sagt – efter helgernas frosseri är det på sin plats att tänka på nyttiga grönsaker! Så då önskar jag dig ett Nytt, nyttigare år!
Vill du se mer från Sydafrikaresan? Prenumerera då på bloggen, det finns flera alternativ i listen till höger!
Kirstenbosch räknas som en av världens vackraste botaniska trädgårdar. Ett litet paradis på jorden skulle jag säga! Stora urgamla träd planterade för hundratals år sedan ger en så idyllisk miljö att vandra runt i eller att för ta en paus inunder i skuggan. Trädgården innehåller bara inhemska växter, fast det är inte bara, 7000 växtarter finns det! Inträdet går på under otroliga 50 kr!
Clivia i Camphor Avenue i Kirstenbosch
Direkt innanför ingången ligger Camphor Avenue med jättestora kamferträd planterade 1898. En nedfallen torr kvist har kvar sin karakteristiska doft om man bryter av den. Som massagesalva. Inunder blommade massor av clivia, så underbart vackert när solen silade genom trädens grenar!
Clivia inunder kamferträden i Kirstenbosch, Sydafrika
Titta på ett videoklipp från Camphor Avenue, hör fågelsången och dröm dig bort till ett land som nu har högsommar!
Kaphalvön (där Kapstaden och Kirstenboschligger) som sträcker sig ner till Godahopps-udden, är otroligt växtrik, har 9000 olika växtarter varav 2/3 är endemiska, alltså finns bara på Kaphalvön. I Kirstenbosch finns en speciell avdelning för de endemiska, Peninsula Garden. Här kan du se ett litet videoklipp därfrån.
Den vackra cerisa växten trodde jag var nån sorts gladiolus men den heter Watsonia. Visst hade man kunnat tänka sig att odla den i någon form!
Ända från dinosauriernas tid lär den här ormbunken härstamma. En härlig bild med djungelkänsla i alla fall!
Urgammal ormbunke
Papegojblomman, Strelitzia ´Mandela´s Gold´, var en speciell gul variant, uppdriven på Kirstenbosch. HÄR kan du läsa mer om den.
Papegojblomma `Mandela´s Gold´ gul variant
En hel häck av Strelitzia!
Papegojblomma Strelitzia med Castle Mountain i fonden
Visste du att vår vanliga sommarblomma påfågelsblomster kommer från Sydafrika?
Påfågelsblomster Gazania Bästa guiden vid det vilda mandelträdet från 1600-talet
Det erbjuds gratis vandringar med guide och många olika vandringsleder utanför själva trädgårdsdelen, även leder ända upp på Taffelberget. Vi valde att betala en slant för att åka med en guide i golfbil. Ett riktigt kap! Vår guide var fantastiskt rolig att lyssna på, och berättade allt med en stor portion humor, stannade till här och var och gav mycket intressant information om olika växter. Här berättar han om det vilda mandelträdet som finns kvar sedan 1600-talet, då sådana planterades som häck för att skydda kolonisatörenas körning av varor som skulle exporteras. Guiden berättade med glimten i ögat att detta sorts träd egentligen inte var något att ha. Veden gick inte att elda, den bara ryker, frukterna var oätliga och bladen inte användbara till nåt. Men fantastiskt att få se så gamla träd. Tänk om detta träd kunde berätta vad det fått se under århundradena!
Olika ljungarter i Erica Garden
Kirstenbosch är uppdelad i trädgårdar med olika teman, som Erica – trädgården, doftträdgården, pelargonträdgården, till och med en ogrästrädgård m fl och långt upp stora ytor med olika varianter av nationalblomman Protea, som var som finast när vi var där i oktober (motsvarar försommar).
Någon sorts Protea
Blomman på Leucospermum med det roliga svenska namnet nåldyna, kallas också ”Rocket” berättade guiden, eftersom blomman i en viss utvecklingsgrad ser ut just som en raket!
Nåldyna Leucospermum, proteaväxter
Denna granna fetbladsväxt, krassula på svenska, trivdes med proteorna.
Crassula multiflora subsp multiflora fetbladsväxt
Kul att få se det omtalade trädet Yellowwood, Podocarpus latifolius. Det är en barrväxt men barren ser mer ut som smala blad. Det är Sydafrikas nationalträd och ger ett eftertraktat virke som är ljusgult i kärnan. För att skydda trädet är det nu fridlyst. Gamla hus i Kapprovinsen har ofta golv av träslaget som är extremt hårt. Det användes därför förr också som huggkubbe för slaktare!
Yellowwood
Det är många steg att gå för att se trädgården och ganska backigt, men det fanns också vissa rullstolsanpassade delar, även blinda hade man tänkt på så en viss del hade skyltar med blindskrift och doftträdgården var upphöjd så man kunde känna och dofta på växterna i lämplig höjd för en rullstol.
Kirstenbosch
Och istället för att klättra som en apa man kunde gå 12 m upp i luften bland trädkronorna på Tree Canopy Walkway, en lång slingrande gång som ska likna den som finns i Kew Gardens i England.
Tree Canopy Walkway
Kirstenbosch är ett fint besöksmål för alla, även om man inte är växtintresserad. Min man hör till dem men fick ett stort utbyte av dagen, mycket tack var guiden. Så tack för oss för denna gång, men det kommer fler berättelser från det fantastiska landet Sydafrika!
Det finns 4 tidigare inlägg om Sydafrika – inte ”bara” om växter. Ett mångsidigt land. Skriv bara Sydafrika i sökrutan uppe till höger!
De flesta av våra sommarblommor och grönsaker för den delen gror bra i vanlig rumsvärme. Men ibland kan det krångla. När jag skrev om paradisblomster fick jag höra att den var svår att gro. Den är så otroligt vacker så det är synd att missa den. Även chili kan vara svår. Så nu kommer här ett inlägg både allmänt om frösådd och om de kinkiga fröerna. Så hoppas jag att du ska lyckas!
Paradisblomster ´Cherry Queen´ bild: Impecta
GÖR SÅ HÄR: Fyll såjord ända upp i en ren kruka, gärna låg, och slå krukan några gånger i bordet, så jorden blir lagom packad. Jämna till ytan, ex med en sked, då kommer alla fröna på samma djup och de gror mer samtidigt. De blir lättare att om sköta så. Så fröna glest – står de tätt blir det lätt sjukdomar och de blir rangliga. Strö på lite jord, det brukar stå på påsen hur mycket, eller sätt fröna på ett djup av 3 ggr som fröets storlek. (En del frön är ljusgroende så de ska inte ha jord ovanpå. Läs mer om det längre ner i inlägget.) När du är klar med sådden är det dags för vattning. Om du vattnar ovanpå kan fröna flyta omkring, så bäst är bevattning underifrån. Ställ krukan i en skål med några cm vatten i cirka 15 minuter och låt jorden suga åt sig. När du ser att jorden mörknat är den fuktig. Låt den inte bli dyngsur! Dra en plast med lite lufthål i över krukan.
Du kan så i tomma plastförpackningar, men det måste vara hål i botten. De för körsbärstomater som har ett snäpplock är bäst. Tomma köttfärstråg är perfekt att ställa sådderna i!
Nu kommer kruxet med frönas krav på olika temperatur. De som inte nöjer sig med rumsvärme alltså. Paradisblomster vill ha 25-30 grader dagtid och vanlig rumstemperatur på natten. Jag brukar ställa sådderna på golvvärmen i badrummet eller ovanpå kylen, där är det bra värme. Det finns också speciella värmemattor att köpa. Vad jag kan minnas från ifjol så grodde paradisblomster fort så jag behövde inte trixa så mycket med att flytta dem över natten. Chilifrön gror också bra på golvvärmen. Dem brukar jag lägga i en burk med fuktigt hushållspapper. På samma sätt gör jag med luktärter som också kan vara svåra. När grodden visar sig lägger jag över fröna i varsin kruka med såjord. Här på bilden var jag sen med att lägga dem i jord, men det gick bra det också. Jag vet att en del lyckas bra med att så chili direkt i jord. Tänk på att grobarheten på frön kan variera, och gamla frön gror ofta långsammare.
Förgrodda frön, men lite förväxta
Ljusgroende frön ska förstås inte ha jord ovanpå, det gäller dem som är pyttesmå, men det finns också stora frön som ska ligga på ytan. Det ska stå på fröpåsen. Många misslyckas med exempelvis Törnrosas kjortel just därför att fröna torkar ut då det inte är jord ovanpå. GÖR SÅ HÄR: Så fröna på ytan och när krukan dragit in vatten (se ovan) ta en duschspruta och duscha fast fröna så de får bra kontakt med jorden. Dra över en plast, med enstaka lufthål. Ställ krukan ljust, gärna med en lysrörsarmatur eller annan växtbelysning bara 1-2 dm över. Törnrosas kjortel kan ta tid på sig, så då är det viktigt att jorden inte hinner torka ut. Jag brukar ta vara på egna frön från Törnrosas kjortel, egna är som färskast och gror bra. När bloggen firar födelsedag i februari kommer jag att ge bort några fröpåsar.
Klätterväxten Törnrosas kjortel
Frön till många perenner, buskar och träd, behöver tvärtemot kyla för att gro. HÄR kan du läsa om 5 enkla steg för att lyckas med dem.
Flera har redan hört av sig om trädgårdskurserna och visst blir de av också i år. Förhoppningsvis kommer det ut på Sensus sida denna vecka. Kul med så stort intresse! Och fortfarande. Bara Grundkursen har jag sedan 2016 haft 8 ggr med ca 80 deltagare + i Sollefteå ifjol samma kurs komprimerad över en dag med 30-talet deltagare. Trädgårdsintresset bara ökar och ökar!
Här kommer lite info om planerade kurser till att börja med. Mer info kommer där det saknas priser och utförlig beskrivning av kurserna, veckodag kan bli ändrad. Startdatum skjuts fram om det är för få anmälda. Anmälan sker på Sensus Örnsköldsvik. Länk kommer under fliken Trädgårdskurser. Impecta fröhandel sponsrar alla kursdeltagare med fröpåse, växtpenna, etiketter och rabattcheck. Fika ordnas av deltagarna om så önskas. Ring gärna mig för info: 0736-372212
Lär dig odla prydnadsväxter eller ätliga växter!
Trädgårdskurs Grund 5 måndagar kl 18.30-21.00, 12 – 15 pers, 1050 kr, start 28/1. Uppehåll i v 10 om så önskas. Kompendium i 4 delar, såkrukor, jord, fröer mm. ingår. Det är bra att komma igång tidigt med vissa frösådder som chili och perenner. Här lär vi oss om att lyckas med sådd av sommarblommor, grönsaker, perenner mm, kompost, gödsel, lättskött trädgård, plantera på rätt sätt, lyckas med odling i norr, ogräs, bevattning, spartips mm. Vi sår fröer, sätter sticklingar, ser på bildspel, fikar, diskuterar… Om vi har tur kanske någon fått många småplantor och kan byta eller dela med sig sista gången. Varje gång blir det något praktiskt moment. Blir det flera grupper kan du vid förhinder tillfälligt byta grupp. Det kan bli uppehåll någon vecka ex på skolloven. Inga förkunskaper krävs. Lokal Gullängets EFS.
Trädgårdsdesign (stora kursen) 5 torsdagar kl 18.30-21.00 max 8 pers, 1275 kr . Start 21/2 . Möjlighet att stå på kö om någon hoppar av. Du designar din egen trädgård eller en påhittad. Vi går igenom: Trädgårdens golv, väggar och tak. Rumsbildning. Praktiska lösningar för en lättskött trädgård. Bästa växterna för norr. Teori i växtkomposition med färg och form. Vacker trädgård hela året. Bildvisning. Bra om du även har tid att arbeta med din design hemma, men det är valfritt. Kompendium ingår. Ta med blyertspenna och sudd, tunn spritpenna, linjal, ev färgpennor, karta i skala 1:100 (1:200) på den tomt du vill designa. Rutat och vitt skisspapper och tejp finns, samt tillgång till många växtböcker och inspirationsböcker att bläddra i. Inga förkunskaper krävs, men Grundkurs Trädgård kan vara bra. Fika ordnas av deltagarna om så önskas. Det kan bli uppehåll någon vecka ex på skolloven. Inga förkunskaper krävs, men Grundkurs är bra. Lokal Gullängets EFS.
Första kursen i trädgårdsdesign 2017. Bordet fullt med böcker, skisser, pennor…
Frukt i norr – odling och beskärning, 4 onsdagar kl 18.30-21.00.Start onsd 27/3. Max 12 deltagare. 890 kr Praktik 4e gången i trädgård, tid väljes i samråd. Bra och härdiga sorter, rätt plantering och odling, beskärning för frisk och god frukt. Teori och praktik. Snitteknik, välja bästa beskärningstid, uppbyggnadsbeskärning, underhållsbeskärning, sjukdomar mm. Kompendium ingår. Inga förkunskaper krävs. Ta med bra och vass sekatör och beskärningssåg. Finns annars att köpa kvalitetsredskap av kursledaren, men beställ i god tid. Kursledare är certifierad fruktträdbeskärare med Grönt kort från RST. Fika ordnas av deltagarna om så önskas. Lokal: Gullängets EFS och praktik i trädgård
Mmm…egna goda, ekologiska äpplen, päron, plommon och mycket mer är lätt att odla även i norr!
Skapa ditt eget äppelträd 1 kväll. Max 12 deltagare. 395 kr. Tänk att få skapa sitt eget äppelträd! Här får du hjälp och guidning i denna kortkurs. Du ympar 2 äppelträd som du får ta med hem. Önskas fler träd kostar de 150 kr st. Måste förbokas! Vi ympar på svagväxande grundstam (rot) P 60 el B9 som ger extra härdiga små träd. Önskas vissa äppelsorter ordnar vi de ympkvistarna så långt det går. Eller ta med från en sort du gillar. Information om hur ges vid kontakt. Inga förkunskaper krävs. Grundstam, ympris och övrigt material för 2 träd ingår. Starttid i april, när vi fått materialet. Viktigt med tidig anmälan för beställning av material. Kursledare är certifierad fruktträdbeskärare med Grönt kort från RST. Lokal: Gullängets EFS eller där en hel grupp vill samlas
Ympa in fler sorter i gammalt äppelträd. Max 20 deltagare. 1 kväll eller del av helgdag i början av juni, beroende på väder. Teori och demonstration av ympning i trädgård på befintliga äppelträd. Deltagarna får träna sig att lägga snittet rätt och får med sig ympris hem. Ympkniv och ymptejp finns att köpa efter beställning.Viktigt med tidig anmälan för beställning av material. Inga förkunskaper krävs. Plats: hos någon deltagare som har flera lämpliga äppelträd.