Quantcast
Channel: Sommarblommor – GladiGrönt
Viewing all 147 articles
Browse latest View live

Knepen för att så Törnrosas kjortel (så hon vaknar ur törnrosesömnen)!

$
0
0

I sagan om prinsessan Törnrosa blev hon väckt först efter 100 år. Fröna från Törnrosas kjortel kan också vara svårväckta, men här kommer råden så du kan lyckas.

Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum

Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum

Fyll en låg kruka med såjord (en tom plastask för tomater eller vindruvor är perfekt) och slå krukan några gånger i bordet så blir jorden lagom packad. Släta till ytan utan att trycka till. Jag brukar helt enkelt använda en gammal sked. Strö ut fröna glest på ytan och lägg ingen jord ovanpå, då fröna är ljusgroende.

Duscha på så fröna får jordkontakt

Duscha på så fröna får jordkontakt

Ställ så krukan i några cm djupt vatten så jorden kan suga upp fukt. Jag använder gamla köttfärstråg att ställa krukorna i. När jorden börjar mörkna i ytan har den sugit åt sig vatten. Låt inte krukan stå längre i vattnet så jorden blir dyblöt. Spraya vatten på fröna så de får bra kontakt med jordytan.

Dra plast över så inte fröna torkar ut

Dra plast över så inte fröna torkar ut

Det som kan gå fel är att fröna torkar ut, där de ligger på ytan. För att hindra det, ska du dra en bit plastfolie över, och fästa med ett gummiband, eller dra en plastpåse över hela krukan. Några småhål ger luft till plantorna. Det kan ta mer än 10 dagar för groningen och under hela tiden får fröna inte torka.

Ställ krukan på värmegolvet

Ställ krukan på värmegolvet

Varmt och skönt vill Törnrosa ha det för att gro, så ställ krukan på badrumsgolvet, om du har golvvärme. 25 grader är idealet. Då brukar hon vakna snällt. Åtminstone på natten får mina krukor stå så, och på dagen flytta upp i en fönsterbänk, så de får lite ljus. Vill du vara riktigt noga så häng en liten lysrörsbelysning över. En sådan med kompaktlysrör man har vid ett skrivbord är tillräcklig om den är nära. Har du inte golvvärme kan du pröva att ställa i skåpet ovanför kylen, bara några dagar. Sedan måste det ljus till. Ovanför ett element kan det också bli ganska varmt.

Vilken härlig färg när solen lyser igenom de purpurröda trattarna!

Vilken härlig färg när solen lyser igenom de purpurröda trattarna!

När fröna har grott vill de hade det svalare, 18-20 grader, och mycket ljus så de inte ränner iväg och blir smala som sytrådar. Plasten tas också av. När plantorna fått några blad ska de sättas en och en i små krukor. Nu tål de inte att växa blött, så vattna försiktigt och låt torka upp mellan vattningarna. Ett luftig jord, som U-jord eller Vår bästa jord med lecakulor är bäst, för den tar inte åt sig för mycket vatten. När småplantorna vuxit på sig kan du sätta dem tre och tre i en stor urna eller en och en. Mycket jord vill Törnrosa i varje fall ha. På sommaren trivs de att stå ute och när vintern kommer går de att spara i ett svalt och ljus utrymme.


Dahlior i Golden Gate Park

$
0
0

Så här i vinterrusket behövs lite dahliabilder. Vid förra höstens besök i San Fransisco blommade det galet i dahliaplanteringarna. Inget färgstämt här inte! Men San Fransisco är en av de vackraste städerna jag vet.

Dahliaplantering i Golden Gate Park

Dahlior finns i så många varianter att man kan bli hagalen och allt blir som en frimärkssamling. Det lär finnas minst 55 000 sorter. Tar man upp dem på hösten och förvarar så går de att dela till våren och så har man ännu fler. Så utrymme behövs. Bara att gräva fler rabatter…

Dahlior i alla färger

Vecka 12 kommer BillaBloms Hollandsbeställning med barrotade perenner och lökar. Däri även dahlior, bland annat de tallriksstora Dinnerplate-sorterna som kommit i många färger.  Deltagarna i trädgårdskurserna får första tjing och sedan öppnar vi trädgårdsboden vissa dagar för allmänheten. Det finns så det räcker åt alla! Före påsk måste vi komma igång med det, för åtminstone dahliorna är lämpliga att fördriva då, om man vill få igång blomningen tidigt. Förutom perenner har vi också knölar till de söta ranunklerna och gladiolus. Trädgårdsföreningarna får boka en egen kväll.

Fransade dahlior är tjusigt

En del vill inte ha dahlior för att det är jobbigt att gräva upp dem på hösten och förvara. Då ska man känna sig fri och låta dem frysa, och sedan köpa nytt till våren. Knölarna är så billiga, det finns få inköp som ger så mycket blommor för pengarna. Och så kan man välja nya sorter som passar ihop i färg – så slipper man frimärkssamlingen!

Kaktusdahlia

Skola plantor så här!

$
0
0

När småplantorna fått sina karaktärsblad, är det dags för omplantering. Det går att göra tidigare eller senare, viktigast är att sätta igång innan de står för trångt. Det första bladparet kallas hjärtblad och är lika på de flesta växter, men när det andra bladparet, karaktärsbladen, börja växa fram, ser man vilken växt det blir. Här är det tomatplantor.

Tomatplantor med första karaktärsbladen

Lirka upp plantorna med en penna, skedskaft eller annat lämpligt. Rötterna kommer att grena sig bra om du noppar bort lite av dem, alternativt försiktigt drar upp plantan så lite av rötterna dras av – ja, lite var det! Känns det osäkert kan du också sätta plantorna som de är.

Småplantor av praktviva, de tål inte att sätta djupare

Plantera i en ganska finkornig jord, till exempel P-jord eller annan gödslad torvmull. Jag använder den billiga Hagajorden som jag förbättrar med lite grov sand och hönsgödselkorn.  När det är dags för nästa omplantering är U-jord bra, eller Vår egen jord, som vi säljer på BillaBlom. De jordarna är luftiga och passar bra om det blir en regnig sommar. Dessutom är det både snabb- och långtidsverkande näring. Gör ett hål och stoppa ner plantan utan att vika rötterna.  Är tomatplantorna rangliga tål de att sätta extra djupt.  Som du ser trycker jag till jorden från sidan, mot plantans rötter, så de får jordkontakt och sedan vattnar jag precis vid varje planta så jorden slammar till. Ställ plantorna  ljust men inte i direkt sol första dagarna, sänk sedan värmen till ca 18 grader.

Se till att plantorna får jordkontakt

Antingen planterar du en och en i små krukor, eller i en låda, för att sedan flytta till större jordvolym. Mycket jord direkt är inte bra. När du vattnar hålls den jorden blöt för länge, och blöt jord är kall. Rötter växer bäst i varm jord. Och just den där omflyttningen ger en nystart och finare plantor.

Använd liten jordvolym

I fantasin ser jag redan våra tomater. Bland andra skolade jag Black Sherry idag, sådda med frön från Impecta. Ser goda ut!

Black Cherry Bild: Impecta

Råd för planteringen av tantblomman som är inne igen!

$
0
0

Den lättskötta begonian har kommit igen! Den har känts väldigt omodern, men allt kommer ju igen, förr eller senare. Och den som är ung idag, har inte den där mossiga känslan som vi som varit med ett tag. De begonior som finns att köpa färdigdrivna, blir lätt slit och släng-växter. Om du däremot planterar knölbegonia är den fin hela sommaren, trivs både ute och inne. Den finns ibland också att köpa färdigdriven, men det är så enkelt att göra så man driver dem lika gärna själv.

Enkelt att plantera begonia

Jag minns att min moster, trädgårdsgalen hon också, hade jättestora mörkröda begonior som hon var så stolt över. De växte längs hela husväggen i skuggan under ett stort äppelträd. En av fördelarna med begonian, är att den tål rätt mycket skugga, vilket få sommarblommor accepterar.

Kolla så rätt sida kommer uppåt

Nu är rätt tid att plantera några knölar. Fyll blomjord i krukan och lägg i knölen med rätt sida upp. Har det kommit små skott, då vet du att det är rätt sida, annars kan man se att den sidan är som lite urgröpt och underdelen är mer konvex. Är du osäker kan du låta knölen ligga tills små skott visar sig.

Små ljusröda knoppar visar vad som är upp!

Fyll bara 2 cm jord ovanpå knölen, ställ varmt och vattna försiktigt. Den har till början inga rötter som suger vatten, så vattna inte ihjäl den! När plantan vuxit till sig är den tålig och kan torka ut lite. Tänk på att den är frostkänslig så sätt inte ut den innan nattfrosterna är över! Sedan kommer finessen – den går att spara över vintern. På hösten fryser den liksom dahlior och du kan ta upp knölen och spara liggande i en papperspåse. Svalt och helt mörkt. Växer begonian i kruka, kan du bara låta plantan vissna ner och ställa undan krukan i sin helhet. Eller göra som med utebegoniorna. Och nästa vår är det dags att plantera igen. För varje år blir knölen större och större som för den här tanten som sparat sina knölar i många, många år. Då blir begonian mer som en buske. Kul det också.

9 lådor med lökar och perenner från Holland!

$
0
0

Dahlia ´Café au Lait´ 23 cm stora blommor

Nu har man göra...att ta reda på alla uppåt 50 olika sorterna av perenner och lökar! Igår kom hela laddningen! Några dahliabilder kommer idag och när jag samlat ihop alla bilder ska alla presenteras. Många sorters pioner, nävor, liljor och andra perenner samt sommarlökar som söta ranunkler, ståtliga gladiolus och så dahlior som blivit en riktig inneblomma. Ny i vårt sortiment är en dinnerplate-dahlia ´Café au Lait, som jag uppmärksammade när Victoria Skoglund visade den i Gomorron-tv i höstas. En blomma man inte glömmer.

Just de här jättedahliorna har jag blivit så förtjust i. Den laxrosa ´Otto´s Thrill´ blev otroligt lyckad ifjol, med osannolikt stora blommor, HÄR kan du se inlägg om den. Och den finns givetvis att köpa i år också hos BillaBlom.

Dahlia ´Karma Choc´ 90 cm hög

Dessa jättar blir minst meterhöga, men några mer måttliga finns med, som ´Karma Choc´ en mörkröd dekorativdahlia. Härligt mättad färg!

Fjolårets populära ´Mystery Day´ sålde fort slut, så den finns också med. Också dekorativdahlia – titta på hur perfekt kronbladen är ordnade! ”Bara” 15 cm stora blommor liksom ´Karma Choc´. ´Mystery Day´ blir 80 cm hög så den kan växa i en riktigt stor urna.

Dahlia ´Mystery Day´

Mera bilder kommer vad det lider och BillaBlom kommer att ha öppet vissa dagar. Men först ska allt ordnas upp!

OBS! Vi säljer inte på distans men blir det över kanske vi kan tänka oss att skicka längre fram.

Sommardröm om maffiga buketter från trädgården!

$
0
0

Tänk att få plocka stora buketter med liljor och gladiolus! Bild: De Ree

Nu när vi fått snö igen behövs sommardrömmarna. Tänk att få sitta i en stol i det gröna! Och nu smider man planer för allt som ska växa i trädgården i sommar. Mängder av blommor så det räcker att plocka buketter, men ändå blir över, vill jag ha. Ifjol satte jag hundratals gladiolus, men torkan förstörde tyvärr rätt många. Vattningsförbudet ställde till det, och sedan ska man hinna. Gör du liksom mig? – fantiserar och planerar, men glömmer att det ska skötas också. Vad har du för planer? Till sommarn hoppas i varje fall jag inte på mer regn, men på att vi får vattna. Inte lätt att ha visningsträdgård om man inte får vattna…

Bild: De Ree

Pioner behöver några år för att växa på sig, men sedan blir det många snittblommor år efter år, utan just någon skötsel. Toppenbra växter för kallt klimat! I år kommer de att finnas i många sorter hos BillaBlom, både barrotat att köpa under våren och sedan krukade. Det blir bondpioner, luktpioner, Itoh-pioner och hybrider. Härdiga hela högen! En del vanliga men många som du inte får tag på så lätt annars. Det barrotade kommer vi att sälja från Trädgårdsboden under vissa dagar. Öppettider kommer under fliken BillaBlom, men du kan också ringa om du har vägen förbi, så öppnar vi om vi är hemma.

Vilken dahliakombo vill du ha?

$
0
0

Dahlior  sticker verkligen ut, både på grund av sin blomstorlek och sina många färgvarianter. Det ger många kombinationsmöjligheter. Skrikigt kan det bli, eller den som gillar det säger härligt färgglatt. Vore kul att veta vilken kombo du tycker bäst om av dessa, och skulle vilja ha i din trädgård! Alla bilder : De Ree, Holland.

 

Platser kvar i kursen ”Så frön och skola plantor” lördag 1/4

$
0
0

Det är något speciellt med att se en planta gro och växa, och att sedan få skörda kryddgrönt, goda grönsaker eller vackra snittblommor eller bara njuta av prakten. Kom med på kursen och få råden för att lyckas! Med dig hem får du frösådder och småplantor till blommor och grönsaker.

Vill du vara med – anmäl dig snarast HÄR  till Sensus eller ring Monica 0736-372212

Plats: Hemma hos mig

Lör 1/4 kl 10.45-15.00 5 studietimmar, max 12 pers 450 kr
Teori om frösådd, stratifiering, jord mm
30 min paus, medtag eget fika eller lunch, micro finns.
Vi sår frön.
Teori skola plantor och driva upp.
Enkelt eftermiddagsfika ingår.
Vi skolar plantor av grönsaker och blommor (planterar ut en och en i krukor). Frön, fröbok, krukor, växtpenna, jord mm ingår.
Med dig hem får du en sammanfattning, fröbok, växtpenna, dina frösådder och skolade plantor.
Ta med kartonger/lådor att ta hem dem i. Inga förkunskaper krävs.


Trädgårdkurserna ger resultat

$
0
0

Inte bara mer kunskap har deltagarna fått under kurskvällarna, utan nya plantor av olika slag har det också blivit. Frösådderna har lyckats bra, speciellt Törnrosas kjortel, som många tycker är svår. Fröna kom från mina plantor i höstas och egna frön gror ofta bäst, då de är färskare. Sedan har väl deltagarna gröna fingrar också, som det verkar! Så många har nu Törnrosas kjortel på gång, så vi räknar med att kommunen ska  översvämmas av klättrande Törnrosor i sommar. Bilderna kommer från Helen som varje kurskväll kört ända från Nordingrå, så nu har jag spridit Törnrosan ända dit! Längst ner ser du en bild av den som blommande.

Törnrosas kjortel

Igår fick grundkurs 2 på sista träffen lära sig att föröka buskar med sticklingar. Med sig hem fick de vintersticklingar, kvistar från vinbär, forsythia, kornell m fl lättrotade buskar. Det har sina likheter med att rota pelargonskott. Det vi köper som färdiga buskar, träd och plantor har ju någon förökat, vilket vi kan göra själva om vi kan knepen. Men det tar förstås några år tills man har en egen buske. Något för den som har tålamod!

Fina rotade sticklingar av pelargonen ´Bornholm´

 En kurs rullar fortfarande på, det är Trädgårdsdesign, sedan är BillaBlom i full gång och så ska jag hinna med att sköta visningsträdgården i Nordingrå mellan varven. Inte så jobbigt som det låter, man får se till att ordna en lättskött trädgård, vilket även grundkursernas deltagare nu kan. Att påta i trädgården mår man bara bra av, men när det ”växer över huvudet” – i dubbel bemärkelse – kan det kännas mindre bra!

Törnrosas kjortel

Lyckas med romantiska ranunkler

$
0
0

Små minimala torra rötter i en påse verkar det inte vara mycket liv i. Och många säger att det är svårt att lyckas med att plantera ranunkel, Ranunculus asiaticus. Därför har jag väntat med att ta hem dem till BillaBlom, för att först testodla. Så jag köpte mig en påse ifjol och blötlade dem. På det viset grodde alla snällt. Så i år vågade jag ta hem dem, och räkna med att kunderna lyckas. Dessa ranunkler är låga, så det blir inga snittblommor men vackra i kruka eller uteplantering är de.

Söta ranunkler

När rötterna svällt upp planteras de med ”klorna” neråt och bara någon cm jord över. Håll lätt fuktigt och låt inte torka ut. Vill du spara dem måste de tas upp på hösten liksom dahlior och förvaras frostfritt. En trädgårdsvän påpekade att alla knölar ska blötläggas före plantering. De gror snabbare så. Ja tänk vad enkelt när man vet…

Rötrterna får svälla i vatten i 1 dygn före plantering

 

 

Årets sista trädgårdsvisning

$
0
0

Välkommen på söndag 20/8-17 kl 13! Det blir vår sista visning för i år, trots att det brukar vara fint även i september. Men då har vi ett annat stort evenemang som tar tid. Vad berättar jag när förberedelserna börjar… Men nu ska vi njuta av sommarprakten. Inte bara blommor utan också bär och frukt som mognar eftersom. Förra gången var det provsmakning på blåbärstry och denna gång ska de gröna vinbären gå att smaka. Det finns så många goda bärsorter utöver de vanligaste. Och så ska vi förstås fika efter visningen. Den goda krusbärskakan bakar jag nog igen. Receptet kan du hitta HÄR om du tycker den smakar!

Nu blommar ljuslila dahlia ´Ferncliff, purpur namnlös och flerfärgade Dinnerplate-dahlia ´Vancouver´

Samla egna fröer och spara pengar!

$
0
0

Nu är det bra tid att ta vara på fröer. Istället för att köpa dyra fröer kan du använda dina egna. De flesta blommor bildar frö när de vissnar, det gäller både träd, buskar, perenner och sommarblommor. Frukter innehåller också fröer, till exempel tomater. Just tomatfröer är väldigt enkla att lyckas med att spara. Pillra bara ut fröerna ur en välmogen tomat. Lägg ut på ett papper och låt torka fast. Skriv namnet med tuschpenna på papperet och när det är helt torrt viker du ihop och stoppar i ett papperskuvert eller en papperspåse. Till våren är det bara att lossa fröerna från papperet och så ut dem. Fröerna ska förvaras torrt, då kan de hålla sig i flera år.

Egna tomatfröer

Det är viktigt att du inte tar vara på frön från sorter som har beteckningen F1 i namnet. Sådana är korsade och blir inte lika bra i nästa generation. Jag har t ex en god grön tomat som heter ´Green Kiwi` F1, så den är det inte lönt att jag tar frö ifrån. De fröerna får jag köpa nästa år igen ifrån Impecta. Eller så sparar jag en planta över vintern. Hur man gör det får vi återkomma till.

Den här vallmon har frökapslar som när de börjar bli bruna och spricka upp lite, är mogna för skörd. Bara att ta hela kvistarna och lägga att torka i en papperspåse. Eller direkt ta bara frökapslarna och hälla innehållet i ett kaffefilter, skriva på och tejpa ihop. Ja man minns aldrig vad det är annars.

Snyggaste chilifrukterna!

$
0
0

Mmm…äntligen fina chilifrukter i år. Som du nog märkt gillar jag bäst det dekorativa i trädgården. Att det är ätligt kommer i andra hand. Den här chilin ´Jamaican Bell´, är faktiskt bäggedera. En mild frukt som går att fylla med lite ost och ugnsbaka. I år fick chiliplantorna stå i nya växthuset och fram mot hösten kom dessa klockor. Som du ser har jag också tagit vara på frön, för dessa fina klockor vill jag ha varje år! Jag hade gärna övervintrat plantan inomhus, men jag fick löss i växthuset, så dem vill jag inte ta inomhus med chiliplantan. Så den ligger nu i komposten.

Ding-dong! Dekorativa chilifrukter!

Redan i januari kan det vara bra att så chiliplantorna. Om man har lämplig belsysning i så fall. När vi för något år sedan besökte Kreta Botaniska trädgård nära Chania i augusti fanns denna vackra planta. Som trivdes utomhus förstås. Här är det tur att min får stå i växthus. Vid ett restaurangbesök på Kreta tog jag vara på frön av en god bifftomat. Ett kul minne från semestern. En sådan planta hade jag också i växthuset i sommar och det blev stora fina tomater, som mognade väldigt sent. Säkert en sort som behöver en lång sommar och mer värme än vad vi kunde bjuda på i år. Frön finns kvar från den också och nästa år ska jag så den riktigt tidigt. Visst hoppas vi på en bättre sommar!

Chili ´Jamaican Bell´ stor som en buske i Kreta botaniska trädgård. Inte riktigt färdigutvecklade frukter.

Tävling om fina boken Trädgårdsmyller

$
0
0

Denna vecka kan du vinna en toppenbok (sist i inlägget finns info om tävlingen)! Jag har sett fram emot boken alltsedan jag fick kontakt med författaren Christina Winter på Facebook. Redan där fanns en liten försmak av boken, med närbilder på gulliga insekter tillsammans med nyttiga kunskaper. Några smakprov av bokens bilder kommer här, alla fotade av författaren. Vi har alla hört om att antalet pollinerande insekter minskar, vilket hotar matproduktionen, men i denna bok finns det vi behöver veta för att ordna små paradis för pollinatörerna i våra trädgårdar. I en mångfaldsträdgård med blomning hela sommaren lockas de nyttiga insekterna som bekämpar bladlöss och all möjlig ohyra, får vi lära oss. Så vi som har en trädgård med många sorter, som mer liknar ett frimärkssamling, kan göra stor nytta! I ett helt kapitel lär vi oss också att ordna boplatser och insektshotell för de nyttiga krypen. HÄR kan du läsa lite ur boken och beställa den – om du inte skulle bli den lyckliga vinnaren.

Vad vore en sommar utan humlor och äppelblom!

Boken riktar sig lika mycket till den trädgårdsintresserade som till den som gärna studerar insekter. Författaren berättar vilka perenner som är mest omtyckta av humlor, solitärbin och fjärilar och bjuder på en  planteringsskiss som går att kopiera rakt av i den egna trädgården. Och kul att min favorit bärbusken blåbärstry lyfts fram tillsammans med röda vinbär som de allra bästa insektsmagneterna. Med bokens råd kan vi trädgårdsägare både göra en insats för insektslivet och samtidigt få balans så inte skadeinsekterna tar över, och inte minst – få mer och större bär och frukter! Och ett trevligt sällskap av bisurr och vackra fjärilsvingar.

Den sirliga guldögonsländan har larver som är duktiga på att äta bladlöss. Sländorna sitter gärna under äppelträdets blad.

Christina Winter skriver även i tidningen Hemträdgården. Hon är både hortonom och journalist vilket visar sig i en ytterst välskriven bok, både vad gäller fakta och ett lättläst språk. Närbilderna är helt i min smak med härligt blurr i bakgrunden. Och jag gillar extra att Christina kommer ihåg att ta upp skillnaden mellan olika odlingszoner i vårt avlånga land. Den här boken får man återvända till många gånger, alla tips blir för mycket att ta in och minnas. Två tips jag lägger först på minnet är att det blir bättre frukt om man har vissa blommor under äppelträden, för då gynnas nyttoinsekterna som ger sig på skadedjuren. Och så ska jag så gurkört i växthuset för att locka in humlor som hjälper mig pollinera tomaterna.

Både vackert och nyttigt med insektshotell

Vill du tävla om denna förträffliga bok, klicka då på fliken Tävling längst upp här på sidan och svara på en mycket enkel fråga. Tävlingen pågår till fredag 1 december 2017 kl 21.

 

Tävling om nya boken Kryddväxter!

$
0
0

Boken utkom redan 2010 men återkommer nu i en ny lite reviderad upplaga. Med författarna Marie och Björn Hansson kan det inte bli annat än en önskerepris. Precis som deras tidigare böcker kommer denna att bli en bok som inte få stå stilla i bokhyllan länge. Deras tidigare faktaspäckade bok Perenner har jag nära nog nött ut – Sveriges mest sålda perennbok, där man hittar allt man behöver kunna för att odla perenner. Boken Kryddväxter har samma upplägg och nyutgivningen ligger rätt i tiden, då egenodlat blivit trendigt. Och alla kan ju odla kryddor, såväl på lägenhetens fönsterbänk som i villaträdgården.

Bibeln för dig som vill odla kryddväxter

Inspirerande bilder från olika trädgårdar och vackra illustrationer ger lust att bara köra igång. Och det bästa är att med hjälp av lexikondelen får man kunskaperna för att lyckas. Även små recept är insprängda bland beskrivningarna, allt från salva till te och bak. Nytt för mig var att nejlika och purpurkvanne är ätliga och användbara. Att binda kryddkransar var en fin idé, kransen med dillkronor gillade jag extra. Och jag ska särskilt studera mina favoriter spansk körvel som har så god lakritssmak och stevia som ger ett kalorifritt sötningsmedel. Tänk vad mycket gott och nyttigt man kan odla. Ja, och när man studerat denna bok – då kan man definitivt!

Vill du tävla om boken är det bara att klicka på fliken Tävling längst upp och svara på en enkel fråga. Vill du köpa boken finns länken HÄR.

Tävlingen avslutas fredag 8 december kl 21, så hinner vi fler tävlingar före jul!


Jultävling om 3 presentkort från Impecta

$
0
0

Blek solhatt ´Hula Dancer´

 

När tomten har tagit adjö och nyår är överstökat drar det i oss trädgårdsvänner. Då vill man beställa frön och börja så! Nu har du ett lägligt tillfälle att vinna presentkort hos Impecta fröhandel. Klicka på fliken Tävling och svara på en busenkel fråga så är du med! Impecta har som vanligt många frönyheter. HÄR kan du se alla. Några extra intressanta har jag hittat.

 

 

Blek solhatt ´Hula Dancer´ som mer liknar en bastkjol från Hawaii, skulle vara ett spännande inslag i perennrabatten.

Sammetstagetes i nya färger

 

 

Sammetstagetes ´Strawberry Blonde´, denna tåliga blomma som nu kommer med nya färger. Helt fyllda blommor med färger från djupt mahognyröd till hallonrosa, persika och citrongul. Även jag som nära på avskyr tagetes kan tänka mig att prova.

 

Snart börjar vi planera för goda tomater

 

 

Den nya tomatsorten ´Kakao´ vill man bara ha. Den är tidig, normalstor och rikgivande med rund fyllig smak. Körsbärstomater i all ära, men en större tomat ger ju mer att äta och den brunröda färgen gör tomaten extra läcker förstås.

Tävlingen varar i en vecka så alla får tid att tävla trots julbrådskan. Tävlingen startar onsdag 20/12-17 kl 21 och avslutas onsdag 27/12-17 kl 21

Bloggen firar 6 år med att dela ut 5 fröpaket med 7 fina sorter!

$
0
0

Bloggen firar 6 år med utdelning av fröer! IDAG SÖNDAG HAR MÅNGA REDAN ANMÄLT SIG FÖR FRÖN OCH DE FEM FÖRSTA FÅR SINA FRÖN PÅ POSTEN! TACK ALLA SOM DELTOG OCH TACK FÖR UPPPMUNTRANDE ORD OM BLOGGEN! Det var egentligen 15 februari vi skulle ha firat men då låg bloggen nere några dagar på grund av tekniskt fel. Jag hann tänka på om den inte skulle komma igång igen. Vad mycket som skulle försvinna, och vilket jobb att bygga upp en sida igen. Och vad tomt utan bloggen. Men nu är vi på banan igen! Ett paket med 7 påsar av fina fröer från min trädgård går till de fem första som mailar till info@gladigront.se och skriv ” Fröpaket” i rubriken. FÖRST TILL KVARN! Lite såråd finns under bilderna och du kan använda sökrutan här uppe till höger. Skriv ex stratifiera eller ljusgroende så får du mer info!
Dessa sorter är det:

Blå bergvallmo, Meconopsis. Ljusgroende. Vill ha svalt efter groning.

Söt rödbrun tomat ´Chocolate Cherry´

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Även den röda tomaten Gardener´s Delight, stor körsbärstomat, kommer med. Världens godaste?Åsså…

Klätterväxten Törnrosas kjortel, ljusgroende. Tas in för vintern.

Och…

Chili ´Jamaican Bell´ blir stor som en buske. Behöver 25 grader varmt för att gro.

Slingerstormhatt Aconitum hemsleyanum ´Red Wine´, behöver stratifieras för att gro.

Purpurkvanne, Angelica gigas. 2 årig men frösår sig själv så den återkommer varje år. Ljusgroende.

 

Dahliorna har kommit!

$
0
0

Dinnerplate-dahlior med blommor stora som tallrikar, har blivit mina favoriter. Ifjol hade jag ´Myrtle´s Folly´ för första gången och det blir inte sista. Lysande tvåfärgad, och fransiga skruvade kronblad. Så denna skönhet kom förstås med i beställningen till BillaBlom så fler kan få tag i den.

Dahlia Dinnerplate ´Myrtle´s Folly´ Bild från min trädgård ifjol

För den som gillar milda färger är ´Café au Lait´det rätta valet. Också en Dinnerplate som har blivit väldigt populär tack vare att Victoria Skoglund har nämnt den många gånger på MorgonTV. Även nyligen sägs det. Nu framöver är det lämpligt tid att förodla dahliorna inne i kruka och sedan plantera ut när frosten är över. Vi har redan sålt mycket på den här första veckan men än så länge finns det kvar av alla 6 sorter vi erbjuder i år. Bara de snyggaste enligt min mening.

Dahlia Dinnerplate ´Cafe au Lait´ Bild: De Ree

Den mest mörkröda dahlia jag haft någon gång är ´Karma Choc´. Den var så snygg ifjol. Mörkt mättat röd och den gav många blommor. Alltid något som gick bra den dåliga sommarn!

Mörkaste dahlian ´Karma Choc´.  Bild  från min trädgård ifjol.

Alla dahliorna vi säljer i år blir uppemot 1 meter höga. Råkar man gödsla för mycket som jag gör ibland med gräsklipp, kan de bli kolossala. Men då blommar de senare, bara växer först. Så gödsla lagom men var frikostig med vattnet. Om det är torrt kan de stanna upp med blomningen.

Dahlia Dinnerplate ´Otto´s Thrill

`Otto´s Thrill´ är populär inte bara hos mig. I trädgårdsföreningen som besökte oss igårkväll fanns flera som brukar ha just den. Titta på bilden och tänk 20-25 cm storlek på den största. Och så är det många fler på gång. I verkligheten går färgen mer mot laxrosa.

Dahlia Dinnerplate ´Fleurel´

Och så måste man ha några vita dahlior. De passar till allt och vitt är en väldigt populär färg. Och den som vill ha `Myrtle´s Folly´ får hålla sig framme. Just nu är det bara 2 st kvar. Vill du ha något billigt och lättodlat – satsa då på dahlior. 25 till 30 kr kostar de styck hos oss och blir en meter höga och fyller upp. Så man får mycket för pengarna. Vill man kan man gräva upp dem på hösten och spara, men vill man inte det blir det ju inte dyrt att köpa nya nästa år. Vi har öppet lördag 24/3-18 kl 12-15, men det kan också gå andra tider. Se info under fliken BillaBlom. Förutom dahlior finns det många barrotade perenner av fin kvalité. De är ju nyhemkomna! Bildspel med priser kommer.

Dahlia Dinnerplate ´Myrtle´s Folly´ Bild: De Ree

 

Nu finns fina perenner, liljelökar och dahlior!

$
0
0

Direkt från Holland har vi fått hem lite spännande barrotade växter. Fin kvalité, nu är de som bäst. Välkommen att handla måndag 26/3 från kl 15- 19, grupp kan boka annan tid, mer info se fliken BillaBlom eller ring 0736-372212. Dahlior är det dags att fördriva i krukor, även gladioluslökar ( de är inte med på bild). Liljelökarna är jättestora och fina, de går att spara i kylen eller sval källare tills de går att gräva ner. Övriga barrotade perenner planteras i krukor och förodlas svalt så har du blomsterprakt till sommaren! Se bildspelet längre ner i inlägget!

Hemerocallis Berrylicious

Klicka in och se bildspelet, för dig som inte bor i närheten och kan handla kan det ändå vara till inspiration!

Min mest lättskötta medelhavsväxt – Afrikas blå lilja!

$
0
0

En väldigt bra sort tycks jag ha fått tag på. Nu är det dags att dela igen – den växer kopiöst! Den klarar inte vintern, så man måste ta in den. Över vintern har plantorna stått i matkällaren i sina krukor. Inte fått vatten en enda gång faktiskt. En del tycker att Afrikas blå lilja, Agapanthus,  är svår att få i blomning, men den här blommar härligt varje sommar. För att det är en bra sort kanske, men jag tror också att kylan i vår matkällare gör susen. Jag hittade just min gamla anteckning om den ska ha 1-5 plusgrader för att sätta knopp. Precis som i vår källare mitt i vintern. Och så här ser det ut varje sommar. Andra medelhavsväxter som olika citrus och oliv är betydligt kinkigare med vinterförvaringen då de behöver ljus och helst ett svalt rum.

Afrikas blå lilja i min medelhavshörna

Afrikas blå lilja är väldigt lättskött, bara att glömma på vintern som sagt, plantera i större kruka på våren när den ser ut som på bilden nedan och vattna och gödsla som vilket krukväxt som helst. För blomningen sägs det vara bra med benmjöl,men mina plantor har bara fårr gräsklipp och ibland lite hönsgödselkorn. Men en bra jord förstås. Jorden i de gula säckarna ”Vår egen jord” som vi säljer på BillaBlom har långtidsverkande näring, en grov luftig struktur och lecakulor som både luftar och håller fukten. Den jorden passar bra här och i alla andra urnor, speciellt Törnrosas kjortel trivs i den jorden, HÄR kan du läsa om Törnrosa kjortel, en gullig slingerväxt.

Det är lätt att få nya plantor, bara att dela med en vass kniv och se till att få med några skott på varje delning.

De kraftiga rötterna gör att Afrikas blå lilja inte är så känslig för uttorkning. Soligt och varmt vill den ha, liksom i sina hemtrakter Sydafrika. Vi ska åka dit i år, då får jag tillfälle att se liljorna i sitt rätta element och många andra våra krukväxter som kommer därifrån. Tittar du noga på första bilden ser du att det finns en en vit variant. Vilken gillar du bäst? Vit eller blå?

Afrikas blå lilja i kvällsljuset – blå timmen

Viewing all 147 articles
Browse latest View live