Quantcast
Channel: Sommarblommor – GladiGrönt
Viewing all 147 articles
Browse latest View live

Oj vilken jättedahlia – 30 cm!

$
0
0

Trädgårdsvännen Berit verkar ha tumme med dahlior. Ifjol köpte hon Dinnerplate-dahlian ´Otto´s Thrill´ hos BillaBlom och nu fick jag se hennes resultat på bild. Den uppges bli 20-25 cm men hon lyckades få blommorna ännu större. Hon gödslar med kogödsel och lägger på kaffesump. Hos mig blev den”bara” 25 cm. I verkligheten är den lite mot laxrosa och skiftar mot en aning gult i mitten. Den bara måste ses!

Dinneplate-dahlia ´Otto´s Thrill´

Dinnerplate-dahlia ´Otto´s Thrill´

Det finns många fler Dinnerplate, i år har vi också tagit hem den rosalila `Ferncliff Inspiration` och ´Vancouver´ som finns kvar att köpa som knölar. Det är tänkt att de ska passa ihop i färg. En del planterar jag i kruka så de finns att köpa i slutet av maj, när man snart vågar sätta ut dem. Några ´Otto´s Thrill´ kommer det också att finnas och någon enstaka finns kvar som knöl. Jag tänker att det vore kul att någon gång att arrangera en dahliatävling, den som har den största enskilda blomman vinner. En idé som jag sparar.

Dinnerplatedahlia ´Ferncliff Inspiration´

Dinnerplate-dahlia ´Ferncliff Inspiration´

Det finns flera knep för att få stora blommor. Man låter bara en blomma gå fram på varje stjälk och plockar alltså bort sidoknopparna. När blomman vissnat kommer förstås nya knoppar osv. Och man kan låta bara en stjälk vara kvar på dahlian så går all kraft till bara den. Har man många plantor går det alltid att kosta på sig att experimentera med en. HÄR kan du se hur man kan ge en snart vissen dahlia ett längre liv.

Dinneplate-dahlia ´Vancouver´

Dinnerplate-dahlia ´Vancouver´

 


Toppa dahliorna och sätt sticklingarna!

$
0
0

De förodlade dahliorna börjar dra iväg inne i fönstret. De söker mera ljus och kan bli gängliga, då är det bra att toppa dem om man vill ha dem fylliga med många stjälkar Det gör även de som odlar upp dahliorna i växthus. Precis som man gör med exempelvis pelargoner. Vad alla inte vet är att sticklingarna du nyper av går att plantera. Gör som med pelargoner – klipp sticklingen av precis under ett bladfäste och plocka bort bladen där.

Rota dahliasticklingar föröka dahlia (1)

Behåll några blad upptill på sticklingen och plantera i egen kruka eller i samma kruka som moderdahlian. Låt inte stå i solen, då kan sticklingarna vissna. Har du dem i egen kruka kan du dra en plastpåse över. De brukar hinna blomma om man inte toppar utan låter det växa bara en stjälk. Till hösten har det bildats en liten knöl som går att spara svalt över vintern, precis som moderplantan. HÄR kan du läsa hur jag förvarar mina dahlior över vintern.

Rota dahliasticklingar föröka dahlia (2)

 

Mera om dahliasticklingar är önskat!

$
0
0

Det har önskats en tydligare bild på hur man klipper dahliasticklingar, så här kommer ett försök till. Hoppas mobilbilden ska funka. Precis ovanför där jag håller saxen har jag tagit bort bladen och klipper strax under där bladen suttit. Just vid noden, som den punkten där bladen suttit heter, har plantan rotningshormoner, som gör att det lätt bildas rötter där. Så skulle jag klippa lite längre ner kommer det ändå inga rötter nere på den stumpen, utan den ruttnar istället. Rötterna kommer bara ut kring bladfästet. Fast det finns några växter som kan bilda rötter längs hela stjälken i princip, tomatplantor till exempel. Undantag finns för de flesta regler. Som du ser är det några små blad i toppen på skottet. Alla utom det största får vara kvar. Typ 2-3 stycken. Sedan är det bara att plantera i en kruka med jord, vattna och dra en plastpåse över. Det behöver inte vattnas på ett bra tag om plastpåsen är på. Ställ ljust men inte soligt. Lycka till!

Har du inte sett gårdagens inlägg, så titta in där, där satte jag också dahliasticklingar.

Klippa dahliasticklingar

 

 

 

 

Övervintrad Törnrosa lever och frodas

$
0
0

Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosangiuneum, har stått i tvättstugan hela vintern under lysrör. Hon har växt runt lysrörsarmaturen, trasslat in sig och fortsatt ut på tvättlinorna. Som vilken spaljé som helst. Inte förstår Törnrosa skillnaden! Kul ser det ut!!

Törnrosas kjortel (3)

Jag kommer att få klippa bort mycket för att få loss henne, men än får hon stå kvar. 1,5 månad är det tills sista befarade nattfrosten som förr ofta kom 9-10 juni. Det är många år sedan det hände då, men man vet aldrig. Den ena plantan står i en stor kruka, så jag planterar inte om utan bara gödslar. Ifjol använde jag ”Vår egen jord”, den i gula säckar, som jag brukar glömma av mig och kalla ”Vår bästa jord”. Vilket den egentligen är. Vi köpte hem den till BillaBlom ifjol och den var tydligen väldigt bra, med både snabbverkande och långtidsverkande gödsel och lecakulor som ger luftig jord. Något som denna fina fröken gillade.

Törnrosas kjortel (1)

När de mörka trattarna vissnat och trillat av, är de cerisa kjolarna kvar. Nog är det här en av de finaste klätterväxterna, fast lite pyssel är det om man vill ha dem så här stora.

 

 

5 tips för bästa luktärterna

$
0
0

Nu är det hög tid att förodla luktärterna. Vad vore en sommar utan dem?!

  • Tips 1: Satsa på gamla sorter som har den bästa doften. Hos nyförädlade sorter prioriteras ofta storleken och utseendet. Den sicilianska vildluktärten ´Fransiscus Cupani´från Impecta ska dofta mest av alla.
Luktärt ´Fransiscus Cupani`Bild: Impecta

Luktärt ´Fransiscus Cupani` Bild: Impecta

  • Tips 2: Förodla i krukor av tidningspapper. Gör dem riktigt höga för det blir fort mycket rötter. Ett alternativ är att spara toapappersrullar och så i dem. Krukmakare finns hos BillaBlom, 125 kr.
  • Tips 3 : Blötlägg fröna i ett dygn innan du sår dem ett och ett. De frön som har svällt kommer att gro. Fröna brukar inte vara dyra så för säkerhets skull kan du lägga två frön i varje kruka och sedan klippa bort den ena plantan om bägge fröna gror. Det är ingen god idé att så alla frön i en låda och sedan plantera om dem. Det tar både mycket tid och de är väldigt sköra.
Krukmakare. Vid utplantering i trädgården grävs plantan ner med krukan och allt.

Krukmakare. Vid utplantering i trädgården grävs plantan ner med kruka och allt.

  • Tips 4: Nyp av toppen när plantorna blivit 10 cm, så grenar de sig och blir tätare.
  • Tips 5: Plocka mycket buketter och låt inga fröskidor sitta kvar, då går all kraft till att sätta frö och blomningen avtar. (Någon enstaka planta kan du låta gå i frö, så har du till att så nästa år)
    Mörkblå luktärt

    Luktärt ´Royal Navy Dark Blue´ Bild:Impecta

    Lycka till!

    Detta inlägg är ett samarbete med Impecta

 

 

 

Nya hängpetunian ´Night Sky´- precis som en natthimmel!

$
0
0

Kul med nyheter! Tack vare kundernas önskemål får jag upp ögonen för många nya växter – nya åtminstone för mig. Som taggfria krusbär, revfria jordgubbar och nu petunian som är som en natthimmel med stjärnor och något stjärnfall här och var. Finns stora plantor från 65 kr och stora amplar för 175 kr. Kombineras gärna med vit Bacopa, snöflinga, som nu finns för bara 35 kr, rosa och blå brukar vi också ta hem.

 Night Sky´ petunia

Night Sky´ petunia

Karamellfärgad Millon Bells var poppis ifjol så den finns också för alla som har svårt att välja färg. I krukan finns både gul , röd och blå! Fjolårets fina kaskadpelargoner är efterfrågade, och står nu i växthuset i väntan på lite sol och värme. Några Calliope Dark Red, även kallad kärlekspelargon på grund av den mörkröda sammetsaktiga färgen står också och väntar på sin nya ägare.

´Night Sky´ med strimmor av stjärnfall

´Night Sky´ med strimmor av stjärnfall

Tre tips för att plantera i ampel och kruka

$
0
0

En del började plantera för en månad sedan eller mer, och andra, liksom mig, har inte kommit till skott förrän nu. Biokol i ampelTips 1 är att blanda något fukthållande i jorden, då krukor torkar ut fort i sommarsolen. Ja, den lyser med sin frånvaro just nu, men sparar sina krafter till längre fram, hoppas jag. Förr köpte jag ett vitt pulver och blandade i jorden, men nu har jag gått över till biokol som dessutom innehåller mycket gödning. Näringsberikad kol som också är bra att blanda i trädgårdsjord, det kolsvarta jag har i handen på bilden. Bara att blanda ner i jorden. I trädgården kan man till och med bara lägga på jordytan och daggmaskarna tar hand om det. Förra sommaren växte det både bra i mina krukor och jag behövde inte vattna ofta trots att krukorna hängde under tak. I år ska jag blanda ner i i trädgårdslandet och testa biokolen där.

Tips 2 är att välja bra jord. De gula säckarna, ”Vår egen jord”, från Weibulls, räddade många växter förra sommaren. De flesta av mina krukor får stå under bar himmel, och med så mycket regn som i fjol otrivs en del växter. Till exempel Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum, vill inte stå blött. Törnrosa trivdes så till den milda grad och växte flera meter. ”Vår egen jord” är väldränerad med små lecakulor och grov struktur och innehåller både snabbverkande och långtidsverkande näring. I krukans botten har jag lagt större lecakulor. Avrinningshål behövs ändå.

Chrysan i utekrukor

Tips 3 har jag inte använt så mycket förr, men en trädgårdsvän berättade att när hon planterar krukor brukar hon strö Chrysan över jorden, hon liknar det vid att krydda. På förpackningen står att 1 tsk räcker hela sommaren till en liten kruka, men att krydda anrättningen som hon gör brukar ge bra resultat. Chrysan ska blandas ner i jorden och innehåller till stor del organisk – naturlig  – gödsel, något som alltid är bra. Äkta vara slår allt. Nästa inlägg om plantering blir om träd och buskar, några enkla men effektiva tips. Och lite om ympning ska jag också berätta.
Törnrosas kjortel

Som jag berättat tidigare har två stora Törnrosa övervintrat i tvättstugan, där de klättrat längs tvättlinorna. Nu är de på väg ut, men blir nog ledsna när jag klipper bort så mycket. Jag får se upp så inte hela vinterns möda förstörs av lite slarv nu.

Odlar inte morötter… eller jo… som snittblommor!

$
0
0

Något nytt ville jag prova i år, jag hade sett på en blogg att morötter ger så fina snittblommor. Nu knoppas de, så det blir spännande att se dem utslagna. Morötter tillhör flockblomstriga precis som hundkäx, kirskål och dill. Flockblomstriga växter är alltid fina i romantiska buketter, till exempel är slöjsiljan, den på bilden med de allra minsta blommorna, väldigt söt.

Ammi visnaga är fin utfyllnad i buketter

Ammi visnaga, slöjsilja, är fin utfyllnad i buketter

Jag har alltså inte sått morötter i rabatten, utan planterat morötter som jag köpt på affären. När de nu snart blommar så är det för att ge frö, men jag kommer att norpa alla blommor innan dess! Samtidigt som dem satte jag 70 vita gladiolus, som snart är kvävda i de frodiga morotsplantorna. Till ett annat år vet jag att gladiolusen bör få ett försprång med förodling inomhus, för nu tar morotsplantorna allt ljus. Nya bilder kommer när de slagit ut, eller kom och se dem på trädgårdsvisning på söndag! Info under fliken Besöksträdgård!

Morötter som snart blommar!

Morötter som snart blommar!


 


Ljuvliga ljusgula favoriter blommar nu

$
0
0

Jag som inte har gillat gult, har blivit såld på ljusgult eller månskensgult som man kan kalla det eller citrongult eller… Kärt barn har många namn. En ny daglilja för mig är Hemerocallis ´Fragrant Returns´ som uppfyller vad den lovar. Ljusgul blomma som doftar gott och den ska remontera, blommar alltså längre än andra dagliljor. Den är också låg så jag har den i en stor kruka. Innan blommorna kommer är de smala bladen lika dekorativa som prydnadsgräs. Perenner i kruka borde jag ha mer av.

Hemerocallis ´Fragrant Returns´

Hemerocallis ´Fragrant Returns´

Rosenskära, Cosmos bipinnatus `Sunset Yellow´ sådde jag ifjol med frö från Impecta. Som vanligt tog jag vara på frön då, men bara ett tiotal grodde i år. Fjolårets dåliga sommar gjorde sitt till. Några plantor i krukor har blivit som små buskar. Här gäller att plocka bort att vissna blommor så de inte går i frö, för då slutar det att komma nya knoppar. Inga problem då rosenskäran är en fin snittblomma. Och visst är färgen ljuvlig!

Rosenskära ´Sunset Yellow´

Rosenskära ´Sunset Yellow´

Mina doftande liljor har jag tidigare skrivit om HÄR. Nu kommer bättre bilder än de nattbilderna. ´Golden Stargazer´ är snart överblommad, men innan knopparna slog ut var den faktiskt rosa. En snygg färgbrytning under utvecklingen.

Lilja `Golden Stargazer´

Lilja `Golden Stargazer´

Den flottaste just nu är nog ´Conca D´or´, med jätteklockor. Lite mera varmgul än de andra blommorna men jag klagar inte, dess doft är nog! När den vissnar väntar den ´CasaBlanca´ med vita klockor. Liljor är det lätt att odla många av, Lättskötta, tjusiga och behöver inget stöd. Granna i bukett – om man näns klippa och ta in…ja, just därför ska man ha många!

Orientalisk lilja ´Conca D´or

Orientalisk lilja ´Conca D´or

 

Blommande Kreta

$
0
0

Förra veckan var vi på Kreta, så det blev lite glest med inläggen, men nu har jag massor av fina bilder. Man känner igen många blommor som vi här odlar som ettåriga. På Kreta växer de längs vägkanterna utan skötsel. Till exempel Blomman för dagen, som blir mer som ett ogräs. Ett vackert sådant.Blomman för dagen Kreta

Kanna har jag i trädgården, men de måste tas in för vintern, precis som dahlior. De jag har i trädgården är inget att visa upp, då de haft för torrt. Vi fick vattningsförbud mitt i varma juli och då de kom sent i jorden hann de inte etablera sig i tid.
DSC_0193

På Kreta var de 1,5-2m höga. Har vuxit på sig under många år förstås…
DSC_0188

Uppe i bergen stannade vi till vid en trevlig taverna och köpte kaffe. En härlig utsikt från fikabordet också.
DSC_0296

Upp mot gatan såg jag en trevlig vy. En gammal man satt på en stol och tittade efter eventuella händelser. Typiskt för medelhavsländerna med gamla gubbar som sitter på rad och iakttar omgivningen. Ser kul ut. När jag började fota reste sig mannen och gick och satte sig i bilen. Kolla in bougainvillean i lila och vitt som slänger sig upp i trädet!Bergsby träd med bougainvillea

Mer finns att berätta från veckan, besök i Botaniska trädgården, fina klosterträdgårdar, stränder mm. Kommer…

 

 

Klematis och luktärter

$
0
0

Hösten är en tid för buketter från trädgården. Numera kommer första nattfrosten i slutet av september, ca en månad senare än för 20 år sedan, så det hinner bli så mycket snittblommor att man faktiskt blir less! Fast inte är jag less än, för i sommar har jag inte haft tid för buketter och blomsterbinderi, så nu tar jag chansen. Idag firar jag min födelsedag, egentligen igår, så då bjuder jag jag på en bukett!

Klematis och luktärter i bukett

Klematis och luktärter i bukett

Klematis är en riktigt bra bukettblomma, hållbar och den blommar långt in på hösten. Den klättrar och spretar åt alla håll så det blir inte så jämn form på buketten, men trenden är ju lite vilda rufsiga buketter. Min lila ´Jackmanni´ har klättrat ända upp på översidan av den fina spaljén min man gjorde ifjol. Eller om jag ska kalla det portal kanske. HÄR kan du se spaljén.. Den blev så lyckad så det är tänkt att han ska tillverka fler så att vi kan sälja på BillaBlom. Det rostiga armeringsnätet passar så bra i en trädgård.

Klematis ´Jackmanni´

Klematis ´Jackmanni´

Buketten innehåller förutom luktärter lite transparent utfyllnad. Vipporna med breda blad är jungfruhirs, Panicum virgatum,. Den kallas fontängräs av florister. Jag sår den på nytt varje är, då den inte klarar vintern. De vita bollarna som liknar hundkex är något så enkelt som morotsblommor. Tro det eller ej – jag har helt enkelt planterat gamla morötter – ett enkelt sätt att odla snittblommor!

Klematisoch luktärter i bukett

Lite vild och naturlig bukett

 

Från solnedgångsrabatten

$
0
0

Jag fixade en snabb bordsdekoration när vi skulle ha gäster häromkvällen. Från solnedgångsrabatten plockade jag orangeröda dahlior och topparna av lejongap.

Dekoration med solnedgångstema

Dekoration med solnedgångstema

Rabatten ska jag visa nån gång – när alla gladiolus också behagat slå ut. Mycket stannade upp i juli på grund av torkan och först nu är det fart igen. Tur att höstarna är milda numera så nog ska blomsterprakten hinna visa sig före snön!

image

Dahliadekoration

De mörka bladen kommer från blodamarant och alunrot. Cerise och rosa dahlior hittade jag i andra rabatter. Visst blir det en häftig färgmix! Alla färgerna kommer ju från samma fjärdedel i färgcirkeln. Någon till rosa blomma skulle varit bra. Det sägs vara svårt att mixa varma och kalla färger, men då ska man bara välja mest av en som får dominera. Som underlag har jag ett lågt glasfat med blötlagd oasis.

Nu klättrar och klänger det!

$
0
0

Vid östra väggen var det rätt kalt i våras. Vi hade klippt ner allt längs väggen och målat och sedan fixade mannen ett jättestort armeringsnät på väggen. De gamla spaljéerna av trä började ramla ihop, men nu ska armeringsnätet kunna stå där i många år. Buskarna som är det första man möter, visar snart sina höstfärger, just det jag hade i åtanke när jag planterade dem. Man ska inte glömma att plantera för en fin höst, de härliga höstfärgerna värmer oss innan den kalla snön kyler ner allt tills naturen vaknar nästa vår igen. Framför buskarna blommar nu den blå bolltisteln, Echinops bannaticus. Den fick sin plats där i brist på bättre planer. Den trivs där, då det är väldränerat och blev ju ändå ganska lyckad eftersom den blommar samtidigt som den blå klematisen.

buskrabatten kommer snart med höstfärg

Buskrabatten kommer snart med höstfärg

Spaljéportalen framför husväggen, var ny ifjol, och börjar nu invaderas av Jackmanniklematisen. Det är en härlig utsikt över den från nya sovrumsfönstret. Det blir fina mornar när man drar upp rullgardinen. När väl klematis tagit sig finns knappast något mer lättskött. Och de blommar långt efter första nattfrosten. Fin och hållbar i vas också. HÄR kan du läsa mer om klematis. Lite råd o så.  På baksidan av spaljén hade jag i fjol två fina rosor, ´Henri Martin´ och favoriten ´Frühlingsduft´, men de frös tillbaka så mycket i vinter att det inte blev någon blomning. Nu har de repat sig så jag hoppas på blommor nästa år.

Clematis ´Jackmanni´

Clematis ´Jackmanni´

Med frö från STA, Sällskapet Trädgårdsamatörerna, sådde jag ifjol Adlumia fungosa, som jag inte har något svenskt namn på. Några plantor sålde jag och resten satte jag längs husväggarna.

Adlumia fungosa

Adlumia fungosa

Plantorna har en oerhörd växtkraft och liknar löjnantshjärta och fänrikshjärta – förutom höjden då – med sina flikiga blad och ljusrosa små hjärtan. De har redan vävt i en stor del av armeringsnätet. Eftersom de klarade förra vintern med glans så nu hoppas jag på att den verkligen är en tålig perenn och inte dör efter första blomningen. Har någon av er läsare erfarenhet av den?

Kom ihåg att kolla tävlingen som börjar på söndag. En riktigt praktisk grej ska jag testa.

Härlig dahlia stor som tallriken

$
0
0

Dinnerplate-dahliorna har vunnit mitt hjärta. Minst 25 cm stora. Dahlior har jag haft i alla år så jag blivit lite smått less på dem. Nu är de ju så populära bland yngre, tillsammans med hortensia som förr var tantblommor. Det är väl bäst man hänger på då…

Dahlia dinnerplate ´Otto´s Thrill

Dahlia dinnerplate ´Otto´s Thrill

I år hade jag ingen tur med dahliorna, jag fick ut dem sent då jag sällan hade tid att åka ner till trädgården i Nordingrå och under juli gjorde torkan att de stod stilla. Torka gör att det slutar bildas knoppar. Favoriten ´Otto´s Thrill´ växer i bara sand, så brukar dahliorna trivas. Jag gödslar med ett lager gräsklipp på ytan, men i år blev det för mycket, jag tänkte mig inte för, så dahliorna har växt mer än blommat, det är nu lika höga som jag är lång! Gräsklipp, speciellt det jag lagrat från året innan är som dynamit för växterna. Explosion! Det innehåller mycket kväve och för mycket av den varan ger vegetativ tillväxt och lite blommor. Odling i sand kräver lite mer vatten också. Men nu blommar det desto mer! I sand brukar knölarna växa enormt, så jag måste nog dela dem inför nästa år.

Dahlia dinnerplate ´Otto´s Thrill

Dahlia dinnerplate ´Otto´s Thrill

Så enkelt vinterförvarar jag dahlior

$
0
0

De finaste sorterna vill jag spara, annars är det billigt att köpa nya dahlior till våren. 2 för 50 kr brukar det vara hos BillaBlom och det är redan beställt för nästa år. Men inte är det svårt att klara dem över vintern om det finns en sval men frostfri förvaring.

dsc_0033

Dinnerplate-dahlia ´Otto´s största blomman 25 cm

Knölarna klarar sig ett tag i jorden efter att det frusit men nu bör de vara uppe ur jorden, åtminstone i våra trakter. Någon trodde att man måste gräva upp före frost, men det fryser ju inte i jorden direkt som stjälkarna fryser. En del ställer bara undan knölarna i kassar eller kartonger, det gör jag också om jag inte hinner annat. Finast blir de förvarade i sand. Först spolar jag av jorden med vattenslangen, låter knölarna torka till och lägger dem i stora hinkar. Om du behöver mycket hinkar, kolla med en målerifirma, de får alltid mycket tomhinkar. Så häller jag över grov sand, samma som jag odlar i . Den har grovleken 0-8 mm som passar bra till odling. Den luftiga sanden gör att knölarna inte ruttnar och inte torkar de ut heller. Hinkarna står i matkällaren över vintern och jag vattnar bara pyttelite.

dahliaknölar i sand

Vinterförvara dahlior

När våren kommer är det bara att ta fram hinkarna i värmen  så kommer det snart små gröna skott. En enkel fördrivning utan besvär. Och så fort jag har tid sätter jag sedan varje knöl i en kruka och vattnar försiktigt i början. Sanden använder jag till att blanda ut billig planteringsjord så den blir luftig och användbar, och jag tillsätter hönsgödsel och lite konstgödsel för näringens skull. Annars är ”Vår egen jord” utmärkt att plantera i. Jag fick tips att om man inte har nog med krukor – de sparade knölarna kan ha vuxit sig stora – så kan man plantera i plastkassar. Bra idé, lätt att bära med sig när de ska flyttas ut till växthuset. Ja tänk, snart är våren här igen, det går fortare än man tror. Så fort julen är över börjar man tänka på frösådder. Här på BillaBlom har vi redan beställt både träd, buskar och barrotade perenner. Av dahlior kommer det återigen den häftigaste dinnerplate, Otto´s Thrill, hittills den tjusigaste jag sett. Fast ´Cafe au Lait´ kanske blir den nya favoriten. Svagt aprikosrosa/cremefärgad. Victoria Skoglund rekommenderade den i morgontv minns jag, och när jag läser på en amerikansk sida ser jag att den dahlian är inneblomman nr 1 för bröllop. HÄR kan du se underbara bilder på den sidan. Mycket annat fint i floristväg finns där också att se. Där odlas dahlian i växthus, inte så dum idé. Jag få ha det i åtanke när jag planerar för mitt nya växthus. Det måste vara stort om dessa jättedahlior ska rymmas!

Imorgon kommer en tävling – håll koll!

 


Förbereder nästa sommar…

$
0
0

De fina tofsliljorna tål inte vintern. Såklart, då de kommer från Sydafrika, så nu får de sin viloperiod inomhus. Då de växer i små krukor är det enkelt att lyfta in dem. Nu får de stå i tvättstugan tills bladen torkat in, som jag då klipper bort och sedan in i matkällaren. Det är små lökar som överlever och blir åter fina blommor nästa sommar.

Eucomis autamnalis, tofslilja

Eucomis autamnalis, tofslilja

En lättskött blomma med både vackra blommor och ljusgröna breda blad. Liknar små ananas med sina tofsar, men så är det engelska namnet Pineapple Plant. Bara 30 cm hög och blommorna blir så småningom vackra ljusgröna frökapslar.

Kastanjestaket både sommar och vinter

$
0
0

 Vårt nya kastanjestaket hann bli lite som jag tänkt redan i somras. Det behövs inte som avgränsning utan är enbart en dekoration. Klematis och luktärter kom igång bra och kröp sidledes längs staketet som är bara 90 cm högt. Den som ska hindra rådjur väljer högre förstås. Ett vanligt staket skulle jag aldrig skaffa i onödan, det finns annat trädgårdsjobb än att skrapa färg och måla. Och roligare! Det här staketet behöver inget underhåll och sägs hålla i 15 år. Sånt passar mig!

Vårt nya kastanjestaket med luktärter

Vårt nya kastanjestaket med luktärter

Klematisen ‘Multi Blue’ verkar trivas där den växer i djup sand tillsammans med rosorna. Får klematis bara riktigt djupt och väldränerat klarar de flesta vinterkylan. Den nya riktigt mörklila klematisen ‘Negritjanka’ kommer att bli urtjusig mot rosorna olika rosa nyanser. Mer mörklila blir det med de nya brunnävorna, Geranium phaeum ‘Raven’.  Så mörka att de nästan är svarta.

Storblommig klematis ´Multi Blue´

Storblommig klematis ´Multi Blue´

Inte hade jag tänkt på att staketet blir fint på vintern också när det ligger snö på varje pinne. Staketet finns också i en tätare variant – och dyrare – som jag inte tycker det finns anledning att välja. Men så säljer vi mest av den här varianten med 7-8 cm mellan pinnarna som finns i flera höjder. Katalogen för nästa år kom i veckan. Priserna är desamma, bland de lägsta i Sverige på staketet och för dig som kan hämta ut hos BillaBlom blir fraktpriset riktigt lågt om vi tar samtidigt som vår ordinarie leverans. Så beställt i tid om du vill vara med. HÄR finns mer info om staketet.

Kastanjestaket i vinterskrud

Kastanjestaket i vinterskrud

Så här såg det ut förra veckan när det kom rejält med snö i Salsåker. Här hemma i Överbilla har vi knappt någon snö alls. Lustigt nog är det mer söderut. Ja, och så längre norrut, man har ju hört om orter som fått en meter snö. Fram med lovikkavantarna – vintern är här!

Vinter i Salsåker, som tur är sitter ingen hund i kojan och huttrar

Vinter i Salsåker, som tur är sitter ingen hund i kojan och huttrar!

Minns i november… Afrikas blå lilja

$
0
0

Nu står alla krukor med Afrikas blå lilja, Agapanthus, inomhus. De som vissnat har jag klippt ner, de andra får behålla bladen ett tag. Snart ställer jag in dem i matkällaren där det blir så svalt som 4 grader under vintern. Det sägs att den låga temperaturen är viktig för blomningen. I somras klämde jag ihop alla värmeälskande krukväxter på sommarstugans solsida, då jag ännu inte har något växthus där (fast det är på gång). Det blev en medelhavshörna med passionsblomma, citrusväxterna Calamondin, citron och kumquats, en liten bananplanta, pelargoner ( som egentligen kommer från Sydafrika), körsbärstomater och så den söta rosenskäran och andra sommarblommor. Alla blåa krukor jag kunde hitta gav lite mer medelhavskänsla.

Medelhavshörnan

Medelhavshörnan

Några vita Agapanthus har jag också men de blåa är favoriter. Varje liten blomma är ett underverk och när alla blommor vissnat blir det en boll med fina frökapslar.

Afrikas blå lilja

Afrikas blå lilja

Den ljusgula rosenskäran blev en favorit förra sommaren, så den kommer jag att fortsätta med varje år. Jag återkommer till det igen – visst är det fint med ljusgult och blått!? Håll koll på söndag, då kommer tävling om en härlig chokladbok!

Rosenskära , Cosmos bipinnatus ´Sunset Yellow´

Rosenskära , Cosmos bipinnatus ´Sunset Yellow´

 

 

Solnedgångsrabatten 2016

$
0
0

Jag hade mina planer, det skulle spraka av färger med dahlior i orange och lite gult, lejongap i orangerött och gladiolus i purpur, cerise och orange. Och den mörka blodamaranten, Amaranthus cruenthus, skulle bryta av.

Blodamarant

Blodamarant

Amaranten blev fantastisk. Den är ettårig och plantorna var inte särskilt stora när jag satte ut dem men växte på sig fort. Snygg form, tuff färg och mörka blad. Som tänkt. Bara det att det var så torrt nere i rabatten och vi fick bevattningsförbud, så de färgsprakande gladiolusarna stod still och en del hann inte ens slå ut. Tänk med cerise och orange mot dessa amaranter! Tydligen är blodamaranten nöjd med torka, så då vet jag det.

solnedgangsrabatten-2liten

Försök till solnedgångsrabatt

De orange dahliorna var låga och mer som tomteröda och bladen var lika mörka som amaranternas. Ibland får man annat är man betalar för, åtminstone på Lidl…Så det blev för mörkt. Men visst blommade de. Och de låga orangeröda lejongapen skötte sig hela sommaren. Det som hann bli var absolut snyggt var för sig, men för mycket mörkt blir inte bra, som ett svart hål. Amaranten behöver färgglatt sällskap.

solnedgangsrabatten-3liten

Blodamaranten gör sig med färgglada grannar

Nu har det mesta frusit bort, bara några dahlior har jag tagit vara på. Gladioluslökar är så billiga så de är inte lönt att ta upp, knappt ens dahliorna. Amaranten har jag sparat som frö och nästa år gör jag ett nytt försök med solnedgången.

Det växer något i tvättstugan! Och mer blir det!

$
0
0

Törnrosas kjortel har klarat vintern i kalla tvättstugan under en belysning. En del revor har vissnat medan andra verkar tycka tvättlinorna är en bra spaljé att klättra på. Nu smular jag ner de vissna bladen och klipper de döda revorna i bitar och drar ut. Törnrosa är en mästare på att slingra, så det är inte lätt att få bort allt. Lite gödselvatten få plantorna också för nu är det ny säsong på gång!

IMG_3594-e1484840026402-650x499

Rhodochiton atrosanguineum, Törnrosas kjortel

Massor av frökapslar hittade jag inne bland bladen. Som små torra ballonger. Jag har inte tittat till så noga, men de torde ha funnits i höstas och sedan växt på sig tills revorna vissnade och nu kan jag skörda. Det kan hinna bli frön redan ute på hösten, men att ta in blomman ger garanterat frön att ha till nästa sådd. En kapsel kan innehålla mer än 30 frön, som kostar sin slant att köpa. Minst en femma styck brukar fröna kosta. En sorts självhushållning, det här också!

,,

I den cerisa kjolen som blir kvar när den mörka blomtratten fallit utvecklas ofta sådana här frökapslar.

Nu är frågan vad jag ska göra med så mycket frön. Först nu provså och kolla grobarheten som brukar vara bättre än köpta frön. Och färska är de sannerligen. Sälja på trädgårdsföreningsträffar, kanske, och ett perfekt tillfälle är när mina trädgårdskurser kör igång. Vi brukar ju träna på att så, och det är kul att ha många frösorter att välja på. Perennfrön har jag samlat, chilifrön och tomatfrön, och en fröfirma kommer att sponsra. Så oj, vad vi ska så! (Alla frön kommer att ingå i kursavgiften) Den som vill köpa en påse – skriv bara i kommentarer eller maila. >10 frön för 20 kr.

Fröna ska sås ytligt med ingen jord alls över, däremot en tunn plast. Ljus och 25 grader varmt befrämjar groningen.

Fröna ska sås ytligt med ingen jord alls över, däremot en tunn plast. Ljus och 25 grader varmt befrämjar groningen.

Snart kommer info om kurserna, först ut är grundkurs (där vi bl a sår och mycket annat), sedan blir det kurs i trädgårdsdesign och så längre fram beskärning och ympning av fruktträd. Det är önskat både att göra sitt eget äppelträd med ympning och att ympa på befintligt träd. Jag får se hur långt tiden räcker. I år ska jag i varje fall inte åka iväg själv på kurs, utan nu är det dags att dela med mig till andra vad jag lärt. Och nu när jag har mitt fina Grönt Kort-bevis i fruktträdsbeskärning ska jag ha tid att utöva det själv också! Kurs i blomsterbinderi är också önskat så det finns i minne. Kul med efterfrågan, så förr eller senare ska det bli av!

Törnrosas kjortel

Törnrosas kjortel

 

Viewing all 147 articles
Browse latest View live