Quantcast
Channel: Sommarblommor – GladiGrönt
Viewing all 147 articles
Browse latest View live

Bloggen firar 7-årsjubileum med utdelning av fröer!

$
0
0

Imorgon är det 7 år sedan jag skrev mitt första blogginlägg. Det måste vi fira, så till er läsare som är först med att maila till info@gladigront.se, skickar jag en fröpåse med frön till den vackra klätterväxten Törnrosas kjortel. 10 påsar har jag. Ingen fråga att svara på denna gång, skriv bara 7år i titelraden! Lycka till – först till kvarn!

Törnrosas kjortel

Inte hade jag tänkt att blogga, det var något som andra gjorde, men vad kul det har varit. I en trädgård händer mycket hela tiden så det fattas inte uppslag att skriva om och sedan kan jag lägga till vad jag vill. Det är ju min blogg! Just nu känner jag för att lägga till mer om resor, som också är ett intresse, och goda recept vill jag fortsätta med. Men trädgård är alltid huvudämnet, det kan jag lova. Får se om jag fortsätter 7 år till, det skulle kännas tomt att sluta. För er kära läsare vill jag fortsätta med tävlingar. Framöver kommer årets trädgårdsböcker och då väljer jag ut de mest lockande för recension, och så blir det tävling på boken.


Tack för responsen!

$
0
0

-Och tack för alla positiva kommentarer. Ja, det var många som ville ha frön till Törnrosas kjortel när bloggen firade 7 år, så här sitter jag och skriver adress efter adress. Jag har utökat till 15 brev. Ibland är det svårt att få fröna att ta sig, så läs mina tips HÄR och ge inte upp så fort. För mig tog det 1,5 vecka innan fröna grodde.

Vilken härlig färg när solen lyser igenom de purpurröda trattarna!

Mina utvalda fröer för i år – trogna favoriter och spännande nyheter!

$
0
0

I SAMARBETE MED IMPECTA FRÖHANDEL

Nu måste jag igång med frösådd av de där jag inte kan vara utan, och alltid vill jag dessutom ha några spännande nyheter. Paradisblomster blev jag helt såld på ifjol och de fröer jag hade kvar grodde dåligt. HÄR kan du se paradisblomster ´Cerise Queen´. Nu har jag en ny påse att försöka med.

Klockrankan måste sås tidigt för att hinna blomma, den behöver en lång varm sommar. Den har sällan blommat hos mig men förra sommaren hann den verkligen med. Så tjusig. Inte för inte kallas den Cathedral Bells. Kommande sommar torde väl vara en normal halvdålig svensk sommar, så det är dags att så. Jag hittar inte min bevisbild, att jag äntligen lyckades, så jag lånar Impectas.

Tänk att jätteeternellen är modern igen! Du som varit med ett tag minns väl den liksom jag gör. Och jag minns när min storasyster, 15 år äldre än mig, kom hem med sådana blommor. Aldrig hade jag sett något liknande. Kändes som papper. Länge var dessa torkade arrangemang populära, men till slut fulla av damm och man slängde bort dem. Men allt kommer igen och även de. Torkade blommor passar bra in när man vill ha en mer hållbar livsstil och satsar på återanvändning.

De vita lejongapen måste jag så varje år för att ha till buketter. De trivs så till den grad att de ibland blir 1,5 m höga. Dessutom tål de frosten så bra och står fina länge på hösten. Den påsen som ser tråkigast på min bild ger faktiskt den tjusigaste blomman, kaskadbergvallmon. Den blommar först efter några år och är monokarp så den dör efter blomning. Då ska man så lite varje år men det har jag missat. Så då börjar jag på ny kula. Den är långsam men absolut värd att vänta på. Hög och ståtlig i flera färger från samma påse, jag har haft färgerna ljusgul, vinröd och flerfärgad.

Kaskadbergvallmo, Meconopsis napaulensis vinröd

Kul att prova nya tomatsorter, och jag gillar om de är dekorativa. ’Artisan Golden Bumble Bee’ är en sådan, dessutom högavkastande och mycket söt. Kanske den blir en ny favorit för barnbarnen.

Körsbärstomat 'Artisan Golden Bumble Bee' i gruppen Fröer / Grönsaksväxter / Fruktgrönsaker / Tomater / Körsbärstomater hos Impecta Fröhandel (96932)

Den mest spännade har jag sparat till sist. Kiwanofrukten ser ju bara för god ut! I en fruktsallad eller till dessert – det blir nåt! Den är en gurksläkting men ska ändå sås snart, så den torde behöva lång tid på sig. Tänk att kunna odla egna exotiska frukter. Härligt att ha ett växthus ändå! Sen var det en radda med andra fröpåsar, men de ska sås direkt eller inne i april/maj. Många fler påsar kom i paketet från Impecta för de sponsrar alla trädgårdskurser med fröer mm och rabattcheck. En sådan kan vara bra för den som nu har blivit sugen på nya fröpåsar! Är du också sugen på kurs så läs under fliken Trädgårds- och floristkurser längst upp. Det finns platser kvar på de kurser som inte startat

Kiwano i gruppen Fröer / Grönsaksväxter / Fruktgrönsaker / Övriga fruktgrönsaker hos Impecta Fröhandel (9804)
Kiwano

Testa 2 nya tips för att starta upp dahliorna och se mitt galleri från ifjol med 13 sorter!

$
0
0

Redan nu i april är det bra att fördriva dahliorna om du vill ha lång blomning. Speciellt viktigt för oss som bor i norr. Man får många tips från trädgårdsvänner och vännen Berit berättade att hon brukade blötlägga dahliaknölarna en dag innan hon planterar, så får de fort fart. Dahliaknölarna går att spara år från år om man har en sval källare eller ett frostfritt garage. De växer rätt mycket på en sommar och blir till slut stora knölar som knappt ryms i en kruka. Berit berättade att hon brukar plantera dem i kassar. Det låter som två bra idéer!

Dags att börja nu om man vill få stora buketter i sommar!

Jag har många dahliaknölar sparat men vill komplettera med några söta Pompondahlior, som jag nu haft liggande i vatten ett dygn liksom Berit brukar göra. Blommorna blir som små perfekt runda konstverk.

Nu har jag testat att blötlägga dahliaknölar

Senaste somrarna har jag satsat på Dinnerplate-dahlior med jätteblommor. Några är favoriter, fast jag vill ha alla, här gäller inte less is more…här bjuder jag på en färgkavalkad från ifjol.

Jaa, alla dom vill jag ha och några fler sorter var det också. Jag vet att det är snyggast med många av samma, men nu är jag en samlare så… Och dessutom har jag stor trädgård. En del stora knölar kommer jag att dela, blir det någon över kanske du kan komma över knöl till någon fin sort!

Hinna förså luktärter i sista stund

$
0
0

Tänk doften av luktärter! Och de skira vågiga blommorna! Luktärter är något som måste finnas i min trädgård varje sommar. Inget kan ersätta dem. Som en påse med godis i alla färger. Det ska vara mix hos mig! Nu var jag egentligen för sent ute för att hinna förså och då är mitt knep perfekt för att få fart på fröna. Kanske du också behöver knepet?

Ååh, kan inte vara utan den doften!

Försår man hinner det bli många buketter före höstfrosten, faktiskt brukar jag nästan bli less på luktärterna fram mot hösten. För man måste ju plocka hela tiden för att blomningen inte ska stanna upp. Men det finns ju andra som vill ha. När barnbarnen hälsade på fick de plocka stora buketter och ta hem. Så gulligt att höra efter ett tag från den yngre av flickorna: – Mormor, nu är blommorna vissna, kan jag få nya?

Bara att plocka mer när de vissnat

Så här gör jag för att få fart på luktärtsfröna. Jag lägger fuktigt hushållspapper i botten av en burk och lägger i fröna, sätter på locket och ställer i rumsvärme.

Förgroning av luktärter

Det misslyckas aldrig, utan efter några dagar har det kommit små vita groddar. Bara att försiktigt plantera dem ett och ett i små krukor. De frön som inte grott kasseras. Jag använder helst sådana krukor jag gjort av tidningspapper med en krukmakare. Att göra sådana krukor tycker ett av barnbarnen om . HÄR kan du läsa om det.

Så här bra har luktärtsfröna grott i burken

För några dagar sedan hade jag inte tid att så fröna men de fick ändå en snabb start. Att stoppa dem i burkar gick ju fort. Jag borde plantera dem nu men det går att skjuta på någon dag till. Som jag berättade sist har vi massvis med beställningar av kastanjestaket som jag måste prioritera. Vid mitt eget staket ska det förstås vara luktärter. Jag har hittat en låg sort, bara 80 cm, på Lidl, som blir lagom för staketet. Sedan ska jag prova några nya höga från Impecta, ´Mammoth´som ger stora långstjälkiga blommor och snygga ´Streamer´, med vita blommor som är strimmiga i blått, choklad, lavendel, orange, rosa, purpur och rött. Det låter väl spännande!

Nya sorters luktärter

Så nog ska det bli luktärter tillsammans med klematisarna vid kastanjestaketet även i år. För de höga luktärterna har jag nu flera spaljéer att plantera vid, så får jag känna den goda doften vart jag än går i trädgården!

Storblommig klematis ´Multi Blue´med luktärter vid kastanjestaketet. Här hade jag inte fått tag på de låga luktärterna, man ser hur de höga hänger utan stöd.

Sommarblommor som blommar länge om de rensas från vissnat

$
0
0

Vissnade blommor kan göra att det inte sätts nya knoppar utan plantan satsar på att producera frön. Rosenskära är en sådan som måste noppas hela tiden. De små låga jag har i kruka på altanen är inte tänkta för snitt, annars löses det helt enkelt med att plocka buketter regelbundet.

Hängpelargon, rosenskära och snöflinga (uppifrån och ner på bilden) i hörnan vid nya altanen.

Hängpelargoner behöver också plockas av visset, men denna glesa variant klarar sig länge. Snöflinga, Sutera cordata, behöver däremot ingen plockning om den växer utomhus. De ser ofta skräpiga ut när man köper plantor på våren, men då har de stått i växthus.

Klipp bort vissna blommor så blomar sommarblommorna länge

Luktärter är en sån där klassisk ”klippa-blomma”. Väldigt fort går de i frö, men buketterna är ju ljuvliga. Fram mot senhösten blir jag nästan less på dem då de producerar så mycket blommor. Men ingen blir väl ledsen om man får en bukett…och några av barnbarnen tar gärna emot. En av flickorna brukar säga till när buketten vissnat, då vill hon ha mer.

De vita lejongapen sår jag varje år. De blir alltid så höga och ståtliga. Nu måste jag klippa dem för de börjar sätta stora frökapslar längs stjälkarna. de syns nere till vänster i bilden. Nu får jag mig en jättebukett och snart skjuter nya stänglar upp. Flera från varje planta dessutom.

Alla halvvissnade dahliablommor måste väck, men de får nytt liv som flytblommor. De här Dinnerplate- dahliorna har så många kronblad att det ändå är nog kvar när jag plockat bort de halvvissna. Flytblomman klarar sig rätt länge om jag plockar bort de yttersta kronbladen allt eftersom de vissnar.

En sommarblomma jag aldrig rensar är paradisblomster ’Cerise Queen’ som bara fortsätter uppåt högre och högre med nya blomblad på stjälken. Första året ifjol blev den en klar favorit. Färgstark och stadig men måste sås tidigt på vårvintern.

Sista trädgårdsvisningen för i år!

$
0
0

Har du missat visning i Monica´s Cottage Garden har du nu sista chansen för 2019, nu på söndag 25/8 kl 13. Vi finns i Salsåker 220 Nordingrå.

Dahlia ´Lady Darlene´

Just nu blommar dahlior och liljor alldeles extra. Näckrosorna i dammen toktrivs och bären mognar eftersom. Mer info under fliken uppe i listen eller ring 0736-372212.

Dinnerplate-dahlia ´Myrtle´s Folly´och ´Carma Choc´

Kanadensiska rosor blommar fortfarande, ex ´Louise Bugnet´,´William Baffin´och ´Morden Centennial´. De finns även kvar att köpa för den som vill. 199-225 kr.

Kanadensiska rosen ´Morden Centennial´med näckrosen ´Attraction´i bakgrunden

Varmt välkomna! Vi hoppas på en fin och varm avslutning!

Dopfestens blommor

$
0
0

Idag döptes vårt 8:e! barnbarn. Huvudpersonen mest sov och var fullständigt nöjd med tillställningen. Till åtföljande fest i vår sommarstuga ville jag förstås ha blomsterdekorationer. Blått och vitt skulle det vara. Alla vita pompondahlior plockade jag, blålila klematis fanns i mängder och vit slöjsilja. Vita lejongapen hann jag inte plocka, det skulle ju möbleras och fixas fika också.

Vita pompondahlior

Alla luktärter från trädgården satte jag i den gamla skålen från loppis. Maximalt med doft. Lite utanför färgschemat men luktärter kan väl ingen motstå?

Tänk vilken doft av alla luktärter!

Klematis ’Jackmanni’ har blommat galet i sommar så den blev 2 två fina dekorationer. Ja.. eller.. Ett tag i alla fall, för på soliga altanen började de fort att sloka. Fin färg i alla fall. Jag har blurrat bilden så det inte märks så väl. Och så den fina slöjsiljan med blommor som påminner om en spetsduk.

Klematis ’Jackmanni’ medd slöjsilja

Kvistar från silverbusken är så fina. Tillsammas med rosen ´Sointu´ännu bättre. Tacksamt remonterar den just nu. Riktigt söt, jag får associationer till gammaldags rosentapet eller målning!

Silverbuske elaeagnus med finska rosen ´Sointu`

Mer blommor hann jag inte ta in, i trädgården finns nu material till otaliga buketter. Men det räckte nog, alla är ju inte galna i blommor liksom jag…

Den blå vasenjag nyss fick av kära syster var perfekt till dahliorna.

Enkelt att skörda frön

$
0
0

Nu kan du passa på att plocka mogna fröer till nästa års sådd. Fröna börjar bli bruna och torra på den tvååriga rödkvannen. Då är det bara att skörda och lägga torrt inomhus i en papperspåse eller ett kaffefilter. På sista trädgårdsvisningen utlovade jag att den som vill får hämta frön, så kan man själv så den relativt ovanliga växten. När man väl har den i trädgården sköter den återväxten själv. Den släpper ner fröna och nästa år ploppar nya plantor upp.

Den ståtliga rödkvannen är det många som vill ha

Nu kan det vara lämpligt att strö ut en del frön ute och märka upp platsen. Och så några i kruka inomhus på vårvintern. De är ljusgroende så man ska täcka ytterst lite med jord. Utomhus behövs ingen jord alls.

Rödkvanne Angelica gigas. Nu trillar snart fröna!

Frön kan man ta från många växter. Perenner och ettåriga växter är förstås lättast att så. Buskar och träd är lite krångligare. I år sådde jag Linnétagetes som blev stora och fina. Tänk jag som alltid hatat tagetes har nästan blivit omvänd, ha, ha! Från dem finns också massor av frön för den som vill ha. Bild har jag lagt ut på Instagram så den finns lite längre bak i mitt flöde. Och en väldigt vacker kandelaberviva. Och mycket annat… Ring 0736-3672212 innan du kommer till Salsåker 220, Nordingrå.

Kandelaberviva. Visst är den grann!

Dahliafesten är inte riktigt över!

$
0
0

Det blev många buketter när frosten knackade på. Jag hade redan börjat klippa ner dahliorna för att hinna med allt. Passande när vi blev bortbjudna i helgen.

Kaktusdahlia ´Rebecka´s World´och vita pompondahlior blir en komplett bukett.

Dahlian ´Rebecka´s World´är en så bra bukettblomma. Ingen den andra lik utan skiftar i mer eller mindre vita och vinröda strimmor, ja någon är till och med helt vinröd. Jag har haft den i många år och har bestämt mig för att släppa den och istället skaffa någon ny sort nästa år. En besökare på trädgårdsvisning i somras var intresserad så nu får de fortsätta leva hos henne.

Dahlia ´Rebecka´s World´

Ja frosten kom ju snabbt på efter helgen. Jag hann ta in det mesta och har nu blommor ett tag. Vid ingången en rejäl färgklick med en låda äpplen och den ovanliga ´Myrtle´s Folly´. Jag gillar det färgstarka så de knölarna ska jag behålla . De växer så kopiöst så de behöver delas, och så blir det ännu fler. Sju stycken nu, till våren när jag delar blir det minst 14! Jag får nog dela med mig där också…

Dahlia ´Myrtle´s Folly´

Några andra färgstarka har jag skickat iväg, jag ångrar mig nästan, men till slut blir det för mycket.

Dekorativdahlia ´Sparkles´

Den storblommiga ´Akito´längst ner har en härlig färg, passande för hösten.

Dahlia ´Akito´

Visst är milda färger också fint. Jag har ju många ställen i trädgården så de behöver inte krocka med andra färger. Den strimmiga ´Mom´s Special´ kom med en helt lila blomma i år.

Dinnerplate-dahlia ´Mom´s Special´

Åsså blev det massor mer buketter. En jättefång delade jag upp i två buketter för dekoration på gravarna. De blev så fina med några Afrikas blå lilja i buketterna. Hann inte ta bilder innan buketterna for iväg. Av just Afrikas blå lilja blev det nog en 40-50 st. Vad gör man med allt?

Dahlior i många färger

Den allra mörkaste dahlian i fånget ovan, ´Carma Choc´, är den pouläraste. Av den hade jag en hel hink full. Hoppas de som fick dem blev glada. Trots en dålig sommar levererar dahliorna, tacksamma att odla, lätta att föröka och finns i otaliga varianter. Många funderar över förvaringen av dahlior så det kommer ett inlägg närmaste dagarna. Enda problemet i det fallet är att när våren kommer har jag oftast för många…

Vinterförvaring av dahliaknölar

$
0
0

Många bekymrar sig för hur de ska få dahliaknölarna att klara vintern. Det är en fördel att kunna spara dem för de växer tills sig under sommaren och blir så stora att de går att dela i flera. Jag har min egen metod för förvaring som jag tycker är toppen. Mycket sällan blir något förstört.

Nyupptagna dahliaknölar

Här har jag precis grävt upp några knölar och spolat av jorden med vattenslangen. Sedan får de ligga inne i värmen i några dagar tills de är helt torra. Då lägger jag dem i hinkar med sand. Grovlek 0-8 mm, samma typ som jag odlar i enligt Åkerstedts metod. Sanden bör vara lite fuktig. Hinkarna förvarar jag i matkällaren där temperaturen går ner mot +4. Över vintern behöver jag bara ge en skvätt vatten någon gång, och när jag vill fördriva dem tar jag fram hinkarna i värmen så kan knölarna bilda lite rötter tills jag har tid att sätta dem i krukor med jord. I ett svalt utrymme kan man också förvara dem i papperskassar, men beroende på utrymmet kan knölarna torka och skrumpna lite. Men sådana knölar kan också vara användbara. Det stora hotet är om det blir för fuktigt så att knölarna ruttnar. Sand är luftig så där är det inget problem.

Dahlia ´Carma Choc´- alltid den populäraste! Fulländad form och färg.

Jultävling med 3 fröpaket från Impecta

$
0
0

Det börjar blir tradition, med den populära jultävlingen sponsrad av Impecta fröhandel. Under fliken Tävling finns mer information! Du behöver bara svara på en enkel fråga så är du med och tävlar! 3 personer vinner! Dessa 5 olika sorter finns i varje paket!

Röd snokört ´Red Feathers´ Pontechium maculatum

Snokörten är en tålig perenn som är omtyckt av pollinerare. Medicinalväxt och härdig till zon 6. Sås inomhus i rumsvärme. Ny hos Impecta för i år.

Bondböna ´Witkiem´

Bondböna ’Witkiem’ är högavkastande och tidig. Jag hade den själv i somras. Åå, vad goda bondbönor är. Sådana borde alla få smaka!

Körsbärstomat ´Sungold´

Körsbärstomat ’Sungold’ F1, sägs vara den sötaste som finns. F1-sorter kan man inte ta frön ifrån, oftast blir avkomman sämre än moderplantan. Så köpefrön behöver man för denna!

Druvgurka ´Gunnar´ F1

Druvgurka ’Gunnar’ F1, går att odla i stora amplar eller byttor, så den som inte har trädgård kan odla på balkongen eller i ett ljust fönster.

Zinnia ´Queen Lime Red´ Zinnia elegans

Zinnia är en populär sommarblomma och fin bukettblomma. Sorten ´Queen Lime Red´skiftar i flera fina nyanser.

Välkommen med och tävla! Tävlingen avslutas onsdag 25/12 2019 kl 21. Jag drar 3 vinnare bland alla som svarat rätt på den enkla frågan. Kanske det blir en present även dagen efter julafton! Lycka till!

Alla bilder kommer från Impecta

Gratis chilifrön till mina läsare! Och råden för att odla min favorit ´Jamaican Bell´.

$
0
0

Efter att ha provat olika chilisorter har jag fastnat för ´Jamaican Bell´. Kärt barn har många namn, så denna kallas också ´Christmas Bell´. Ja, den liknar små röda juleklockor. Man kan försöka övervintra plantan inomhus, då kanske jag hade haft några färska klockor på jultallriken. Men jag kastade fjolårets plantor. De blev mer än meterhöga, så stora och skrymmande. Med krukor stora som hinkar blir denna sort som buskar eller miniträd. Med liten kruka blir plantan liten men också känslig för torka. I somras använde jag jättekrukor med självvattningsfunktion.

Chili ´Jamaican Bell´ med sina vackra klockor

Ja, du vet, i min trädgård är det vackra viktigast, även om jag odlar mycket ätligt. Denna chili har bäggedera och är inte för stark. Den är en sk bärpeppar, Capsicum baccatum, och har en styrka på 100-14 000 scoville, vilket innebär mild till medelhet (uppgifter från Svenska Chilepepparföreningen).

Fröna gror bäst i 25-30 grader, HÄR kan du läsa om hur jag får dem att gro lätt. En del som verkligen satsar på chiliodling använder olika preparat och specialgödsel, men min filosofi är att köpa så lite möjligt, speciellt inte från utlandet. Jag använder istället kornad hönsgödsel som kan produceras i Sverige. Eget gräsklipp går också bra, det är verkligen närproducerat! Annars är det vanligt att använda basaltmjöl tillverkat av vulkanisk sten, epsonsalt och Neemcare som stärker växten mot insekter och sjukdomar. Min erfarenhet är att växter som odlas i de förhållanden de behöver, inte angrips. Chili får lätt löss, men jag brukar ställa en duschflaska med vatten och såpa bredvid plantorna så blir det av att duscha emellanåt. Sedan att ge plantorna tillräckligt stora kärl, och inte låta dem lida av torka.

Chilin är värmekrävande och måste ha minst 10 grader på natten, så växthus eller glasad altan är bäst. Om man toppar efter 2-3 bladveck blir plantan tätare och buskigare eller så behåller man bara ett skott och låter det bli en stam innan man toppar. Så får man en fin trädform. En del sorter grenar sig spontant. Chilin behöver planteras om flera gånger i större och större krukor. Den växer sämre om man tar en stor kruka direkt.

DU SOM FÖLJER BLOGGEN via prenumeration (se uppe t h) eller GladiGrönt på Facebook och vill ha frön – skicka namn och adress till info@gladigront.se. De 20 första skickar jag till!

TILLÄGG: NU ÄR POTTEN FYLLD OCH JAG SKICKA FRÖN TILL DE 20 FÖRSTA, MEN DET KOMMER FLER CHANSER!

Längre fram i januari delar jag ut frön till den gulliga slingerväxten Törnrosas kjortel.

Gratis frön av Törnrosas kjortel till mina läsare!

$
0
0

SÅ MÅNGA HAR HÖRT AV SIG – ETT HUNDRATAL – SÅ I NULÄGET KAN JAG INTE SKICKA TILL FLER. OBS ATT DU SOM REDAN MAILAT SKA SKICKA DITT BREV FÖRST NÄR JAG BEKRÄFTAT VIA MAIL! ANNARS KAN DET HÄNDA ATT DET INTE RÄCKER TILL ALLA!

Förra året gav så många fina frökapslar att jag kan dela med mig till många. Törnrosas kjortel är en lättskött slingerväxt bara den får luftig jord och inte för mycket vatten. En del misslyckas med groningen med här får du också tipsen. Längst ner info om hur du får fröna hemskickade!

Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum

Det är mycket bra grobarhet på egna frön. Det ser du här på min provsådd av fröna. De flesta grodde. Men de har lite andra krav än många andra frön. Följ mina råd så lyckas du! Ett år delade jag ut fröer till deltagarna i trädgårdskurserna och de lyckades så bra med hjälp av mina råd, så det året blommade Törnrosas kjortel på många ställen runt i Örnsköldsvik!

På första bilden har jag sått fröna på ytan. Efter vattning drog jag en plastpåse över. Fröna vill ha värme och ljus för att gro, så jag ställde lådan på golvvärmen. Torkar de ut dör de och vattnar man för mycket dränks de. Mer bra tips om sådden HÄR.

En närbild av Törnrosas kjortel

Jag har många frön att dela ut. Skicka ett mail till info@gladigront.se med rubriken ”Törnrosafrön”. När jag bekräftat skickar du ett frankerat kuvert med din adress så kommer kuvertet åter med fina frön. Jag vill inte ha betalt utan det är bara roligt att dela med sig!

4 Transparenta blommor du kan så själv för att få en naturlig stil

$
0
0

Reklam

Skir, luftig, gles – med blomma som en genombruten spetsgardin. Skyar med massor av pyttesmå delblommor. De transparenta blommorna ger din trädgård ett naturligt och romantiskt skimmer.

Jätteverbena (de lila)

De fyra fröer till transparenta blommor jag valt att så i år kommer från Impecta fröhandel. Jätteverbena måste sås tidigt för att hinna bli så där jättestora, så nu har jag en låda med små sytrådssmala nygrodda plantor. På sensommaren flockas fjärilarna runt om den. Den är egentligen perenn men klarar inte vintern här. Dock köldtålig så den klarar sig länge på hösten.

Stor bockrot ’Rosea’ Pimpinella major

Stor bockfot är en perenn som jag sått för flera år sedan. Den är så oerhört vacker tillsammans med de gammaldags rosorna. 85 cm hög så den försvinner inte så lätt bland rosorna. Men det är så få plantor så jag vill ha fler och då är det frösådd som gäller för att få tag på den. Sålådan ska ut under snön för att fröna ska gro. Kylen kan också gå, invid kylelementet om man inte har snö. Stratifiering kallas det.

Jungfruhirs Panicum virgatum ’Fontaine’

Fontängräs som det också kallas, föll jag för första gången jag såg det. Så skirt och vackert. Varje sommar vill jag ha många för att blanda in i vilda naturliga buketter. Väldigt hållbara. Man behöver inte så tidigare än mars/april. Gräset sägs kunna klara vintern, men hos mig har det inte gått.

Tandpetarsilja Ammi visnaga ’Green Mist’

Tandpetarsilja är nästan snyggast när den står i knopp, med limegröna blomflockar. Också den är perfekt i buketter. Passar med rosor precis som bockfoten. Då den blir så hög som 120 cm behöver den bindas upp. Den är ettårig och sås inne i april eller på friland när jorden reder sig.

Gammaldags ros ’Duchesse de Montebello’

Det är kontrasterna som gör en trädgård och de transparenta blommorna lyfter fram de stora opaka (ogenomskinliga) blommorna, exempelvis rosor och pioner. I bilden ovan är det slöjsiljan Ammi majus som liknar tandpetarsilja men är glesare och lägre.


2 bra sätt att föröka finaste dahliorna.

$
0
0

De vita pompondahliorna jag skaffade ifjol var så fina, så perfekt form med kronblad på kronblad! Jag har sparat knölarna i matkällaren och nu ska de två bli fler. Jag har inte fått ändan ur att köpa fler och med coronaviruset ska man inte gå och handla i onödan. Många fina färger finns men det kommer fler år…

Pompondahlior

Knölarna växer till för varje år, så de dahlior man sparar går oftast att dela. När man delar måste det vara en tillväxtpunkt på varje del. Det syns som små gröna knoppar längst upp på rotkronan. Ofta kommer de intill fjolårets stjälkstumpar, så oftast klarar man det bara man får med en eller två stjälkstumpar. Här har jag delat redan innan de gröna knopparna, tillväxtpunkterna, kommit. Är du osäker, så vänta tills du ser knopparna. De vaknar till när man tar fram knölarna från vinterförvaringen. En rejäl kniv behövs, man får både skära, bända och bryta. Min floristkniv var bäst – jag får lov att slipa den sen!

Här syns att det blir gamla stjälkstumpar på bägge delningarna. Då har jag små tillväxtpunkter på bägge nya plantorna.

Av ena roten fick jag 5-6 delar, men den andra gick inte att dela lika mycket, den hade vuxit dåligt ifjol. Några rotbitar går alltid av, kycklingben kallas de ibland. Oftast har de ingen tillväxtpunkt och då kommer det inte att bli något av dem. Bara att kasta i komposten – eller äta upp! Ja de är ätliga, jag har provat. Läs HÄR och HÄR! Nu måste delningarna ligga luftigt och torka någon dag, annars kan det börja ruttna i snittet. Sedan är det bara att plantera så att tillväxtpunkterna ligger precis i jordytan.

Vid vänstra kniven ligger de avbrutna ”kycklingbenen” som inte har tillväxtpunkter. De rotar sig väl men skjuter aldrig några skott.

Nästa sätt att föröka dahlior är att toppa dem när de vuxit en bit. Topparna blir fina sticklingar som det bara är att plantera i en kruka och vattna. Låt stå ljust men inte i solen, så behövs inte ens någon plastpåse över. Låt sedan dena stickling växa utan toppning. Det blir bara en stjälk men troligen hiner den blomma. Dessutom brukar det bildas en ny dahliaknöl du kan spara till nästa år. HÄR kan du se hur man klipper till sticklingen.

Två sticklingar bredvid moderplantan ska bli fler dahlior. Går också att sätta i egna krukor, eller flytta över när de rotat sig.

Trädgårdsbok med pålitliga tips från Maj-Lis Petterson

$
0
0

Förlaget Ordalaget har en del bra böcker med Maj-Lis Pettersson som författare. I många år har många med mig lyssnat på hennes kloka råd i Odla med P1. Jag skulle nästan säga att det hon inte kan om växtskydd är inte värt att veta. Nu finns många av råden samlade i boken Skydda din trädgård som kom ut ifjol.

Boken behandlar inte det mest inspirerande ämnet, men är nog så nödvändig. Perfekt att ta fram när problemen uppkommer. I första delen är kapitlen uppdelade på olika bär, köksväxter, träd och buskar och gräs, perenner och sommarblommor. Bara att gå direkt på växten, så behandlas där de vanligaste problemen.

I andra delen väljer man istället direkt skadegörare eller växtsjukdom om man vet vilken det är. Maj-Lis ger förstås pålitliga och beprövade råd både för att behandla och förebygga. Om det så gäller sniglar, mullvadar, larver av olika slag, svampsjukdomar och vad du vill. Tydliga närbilder av alla mindre trevliga företeelser och en lättläst layout gör boken till ett bra val för trädgårdsodlarens bokhylla.

Denna gång ingen tävling om boken, men en trädgårdsbok som snart kommer ut på Ordalaget, blir det tävling på. Jag kan säga att den författaren också är känd, speciellt från TV. Håll koll framöver!

Så fina Marylandzinnia nu och du har blomning och buketter hela sommaren!

$
0
0

I somras prövade jag den lilla söta zinnian med namnet Marylandzinnia Zahara Double Raspberry Ripple´. Visst passar det flotta namnet på denna dubbla hallonrosa blomma med vit shattering! Den blir bara 40 cm och är lättplacerad. I rabatter och samplanteringar, i stora krukor blir den fin och i små buketter.

Marylandzinnia Zahara Double Raspberry Ripple´ Bild: Impecta

Att den sedan är lättskött, blommar hela sommaren, tål en del torka och lockar bin och fjärilar gör den bara bättre. Som grädde på moset behöver man inte så den tidigt, men vill man ha blomning hela sommaren är det lämpligt att så inomhus i april. Åtminstone här i norr.

Egna frön av zinnia

Så jag har precis sått, men hade bara några frön kvar i påsen från ifjol. Men jag tog också vara på några utblommade zinniablommor ifjol så jag hade många egna frön. Jag plockade blommorna när de blivit torra och sparade i kaffefilter. Nu smulade jag upp en torr blomma handen och skiljde på bosset och fröna. Fröna ligger längst upp i handen, de är hårdare och lite mörkare. En halv cm jord strös ovanpå fröna. Är man osäker på vad som är frön kan man alltid smula upp rubbet och strö ut. Nu blir det spännande att se vad som gror bäst. Mina egna frön eller de köpta sparade. Jag tror att egna frön som vanligt är bäst. Så testa i höst att plocka in frön av dina favoriter!

Inlägget Så fina Marylandzinnia nu och du har blomning och buketter hela sommaren! dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Fina tagetes – faktiskt. Frön bortskänkes så långt det räcker! En liten tröst i corona-tider!

$
0
0

Tänk att jag som hatat tagetes har ändrat mig! Linnétagetesen ´Burning Embers´vann mitt hjärta förra sommaren. Enkla röda blommor med gul kant, lite som guldkantad. Jag satte den i växthuset för att den är så bra mot växtsjukdomar och jag hade hört att den var bra att sätta med tomater. Oj så den växte! Och otroligt blomrik. Till slut slingrande den sig runt fötterna när man gick där, så i år sätter jag den runt insidan av väggarna istället. Tagetes är så snabbväxande och tacksam att den går bra att så nu och hinner ändå blomma massor i sommar. Också fint med flera plantor i stora urnor. Jag tog vara på många frökapslar så nu delar jag ut till mina läsare. En liten tröst i corona-tider. När jag gav bort frön sist fick jag ett väldigt gensvar, fina kort och del till och med skickade fröer till mig!

För att få frön ska du posta ett adresserat och frankerat kuvert till mig, men du måste maila till info@gladigront.se först, och invänta svar från mig. Ange ”Tagetes” i rubriken. Får du inget svar räckte inte fröna till dig. Det brukar vara massor som vill ha, fast jag har många frökapslar… ca 40-50 frön blir det i varje påse.

Linnétagetes ´Burning Embers´

Inlägget Fina tagetes – faktiskt. Frön bortskänkes så långt det räcker! En liten tröst i corona-tider! dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Förodla enkelt och mycket utan växthus eller dyra tillbehör! 3 tips!

$
0
0

Även om man inte har växthus går det bra att förodla det man vill inomhus. Kanske dina fönsterbänkar inte räcker till och plantorna får dåligt med ljus. Prova då mina 3 tips så kommer det att fungera år efter år.

TIPS 1: Skaffa enkla lysrörsarmaturer. Jag har fått tag på både från en möbelbutik och från en byggbutik som renoverade. Annars duger det att köpa den billigaste armaturen på ex Jula. I varje armatur har jag 2 rör 150 cm långa, på 58 W vardera. Både lysrör med kallt och varmt ljus fungerar. Viktigast är att de hänger nära växterna, 10-20 cm ovanför. Man beräknar att det behövs 100-200 W lysrörsljus per m2 med växter. Lysrör förbrukar inte mycket energi och är mycket billigare än flådiga LED-växtbelysningar. I videon längst ner kan du se hur jag har monterat belysningen både i hylla och i även taket där höjden är lätt att reglera.

Här får du kika in i mitt odlingsrum i källarvåningen.

TIPS 2: Samla billiga plantbrickor. Jag har några långa plantbrickor i plast, inköpta från Willab Garden. De är jättebra, men precis lika bra går det med annat man hittar. Vi skulle kassera ett stort gammalt elelement. Då behöll jag framsidan, en plåt med liten uppvikt kant. Ett hål där termostaten suttit tätade jag med gaffatejp,en stark silverfärgad vävtejp och satte en bit remsa på över – och undersidan. Sedan tätade jag i hörnen och några skruvhål med silikon. En gång fick jag tag på en gammal plåtskylt, ännu större, som också hade en uppvikt kant. Skobrickor av olika slag funkar perfekt, till exempel IKEAs skomatta Baggmuck. Av plast med en låg kant och kostar bara 25 kr – de blir plantbrickor som håller så länge jag vill odla. En grönsakslåda från den gamla kylen och plasttrågen jag köpt köttfärs i är användbara.

Plantbricka gjord av ett el-element, och köttfärstråg kan rymma en hel del plantor.
Grönsakslåda från en gammal kyl blir en bra plantlåda
Willabs plantbrickor är bra, men ofta kan man hitta något gratis att använda istället!

TIPS 3: Bevattningsmatta. Med en bra bevattningsmatta i botten av brickorna behöver jag inte vattna så ofta. Denna matta har ett tunt plastskikt i ytan och kan hålla 4 l vatten/m2. Fram tills nu har det räckt för mig att vattna var tredje dag. När plantorna blir större behövs mer vatten.

IKEAS skobrickor passar lika bra till odling!

Jag har omåttligt många dahliakrukor i år – 55 st! så de är nu flyttade till inglasade uterummet. Men har man inte ett sådant kan dahliorna lika gärna odlas under lysrör hela tiden tills de ska planteras ut. Då är det bara att montera upp några fler lysrörsarmaturer i taket.

Fast jag har både växthus och uterum odlar jag inne under lång tid för att slippa köra igång värmen i växthuset. En lysrörsarmatur på 2 x 58 W kostar mig ca 1,50 kr i drift per dygn (15 tim) och vill jag köra värmefläkten på 2 kW i växthuset kostar det kring 20 kr/dygn om den behöver gå på natten.

Inlägget Förodla enkelt och mycket utan växthus eller dyra tillbehör! 3 tips! dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Viewing all 147 articles
Browse latest View live